Thiemo de Bakker zal het zondag bij het eerste enkelspel van de laatste dag van de Davis Cup-ontmoeting met Tsjechië opnemen tegen Tomas Berdych. Hij vervangt kopman Robin Haase.

Dat bevestigt de Davis Cup via Twitter. Het betekent dat Haase zondag niet meer in actie zal komen in Ostrava.

De Hagenaar won vrijdag het eerste enkelspel in een slopende vijfsetter van Radek Stepanek en kwam zaterdag wederom in actie in het dubbelspel. Daarin verloor Haase samen met Jean-Julien Rojer in vier sets van Berdych en Stepanek.

In totaal stond de nummer 46 van de wereld in twee dagen ruim zeven uur op de baan.

De stand in de ontmoeting in de eerste ronde van de wereldgroep is na twee dagen 2-1 in het voordeel van titelverdediger Tsjechië.

Sijsling

De Bakker won afgelopen zomer op gravel zijn laatste duel met Berdych, maar de Tsjechische nummer zeven van de wereld was de twee partijen daarvoor wel de beste. Mocht de Westlander zondag zegevieren, dan zal Igor Sijsling tegen Stepanek de beslissende vijfde wedstrijd spelen.

Het duel tegen Berdych wordt voor De Bakker zijn dertiende enkelspelpartij in de Davis Cup. Van de vorig twaalf won hij de helft.

Nederland komt voor het eerst sinds 2009 uit in de wereldgroep. De beste prestatie in de Davis Cup dateert van 2001, toen Oranje de halve finale haalde.

Lees ook: Haase hekelt 'respectloze' Tsjechen

Lees ook: Davis Cup-team op achterstand na verlies in dubbelspel