Mathieu van der Poel heeft zondag bij de wereldkampioenschappen veldrijden in Hoogerheide naast de wereldtitel bij de beloften gegrepen. De Nederlandse favoriet moest genoegen nemen met brons.

De Belg Wout van Aert sloot een lange solo af met het goud, terwijl zijn landgenoot Michael Vanthourenhout naar het zilver glibberde.

Van der Poel werd in 2012 en 2013 wereldkampioen bij de junioren. De zoon van oud-wereldkampioen Adrie rijdt dit seizoen voor het eerst bij de beloften.

Voor eigen publiek werd hij gezien als de grote kanshebber op de titel, maar hij kon niet mee toen Van Aert ervandoor ging. 

Ook het spoor van Vanthourenhout kon hij niet volgen en de Belg Laurens Sweeck ging hem eveneens voorbij. Pas in de slotfase vond Van der Poel aansluiting bij Sweeck en pakte uiteindelijk toch nog een medaille.

Van Aert is de opvolger van de Nederlander Mike Teunissen. In 2011 en 2012 werd Lars van der Haar kampioen bij de beloften.

Opgeven

De 19-jarige Van der Poel wilde eigenlijk de strijd staken. De Nederlandse favoriet werd al snel op achterstand gezet door de latere Belgische winnaar Wout van Aert en voelde dat zijn benen niet goed waren.

''Ik kwam voor de titel, maar het was al snel duidelijk dat de vorm niet goed was. Het is voor je lichaam dan eigenlijk het verstandigste om te stoppen, maar voor eigen publiek kon ik dat niet maken. Het is voor mij eigenlijk nog wel een wonder dat ik nog een bronzen medaille heb gehaald.''

Van der Poel wil zijn seizoen komend jaar anders indelen. ''Ik heb nu misschien toch een te zwaar wegprogramma gehad. Dat ga ik anders doen. De komende 4 jaar richt ik alles op het veldrijden, want dat vind ik het leukste. Rijden op de weg kan daarna altijd nog''.