Stefan Groothuis gelooft er heilig in dat olympisch goud op 'zijn' 1000 meter mogelijk is in Sotsji. De 32-jarige sprinter moet dan wel tweevoudig olympisch kampioen Shani Davis van de troon stoten.

"Ik ben bezig om daar mijn beste race te rijden en ervan overtuigd dat ik daarmee goud kan winnen", aldus Groothuis, die vier jaar geleden in Vancouver ondanks een ziekte vierde werd op zijn favoriete afstand.

Met minder dan goud zal de BrandLoyalty-rijder nu waarschijnlijk niet tevreden zijn. "Als ik mijn beste race rijd, komt eigenlijk alleen Davis daarbij in de buurt. Als iemand hem kan verslaan, ben ik het. Dus de kans is redelijk groot dat ik alleen tevreden ben met goud."

"Het kan natuurlijk zijn dat iemand anders opstaat en het wiel opnieuw uitvindt terwijl ik de race van mijn leven rijd. Daarom is het moeilijk vooraf te zeggen wat het gaat worden. Ik heb er in ieder geval veel vertrouwen in."

Wonderen

Groothuis won zaterdag in Thialf de laatste trainingswedstrijd voor de Spelen en zal in Rusland ook op de 500 en de 1500 meter in actie komen. Op die laatste afstand is hij geen favoriet, maar ook daar behoort eremetaal volgens hem tot de mogelijkheden.

"Dat zou in eerste instantie mooi meegenomen zijn, maar ik kan wel voor goud gaan. Dan ben ik alleen iets afhankelijker van wat anderen doen. Mijn 1500 is lang niet zo stabiel als mijn 1000, maar ik heb al eens wedstrijden gewonnen en de wonderen zijn de wereld nog niet uit."

Groothuis put hoop uit het feit dat de 1500 meter dit seizoen veel verschillende winnaars heeft gekend. "Er is niemand die de afstand heel erg weet te domineren. Davis heeft het nooit een heel seizoen volgehouden en ik weet hoe onvoorspelbaar de Spelen kunnen zijn."

Het is de derde en waarschijnlijk laatste keer dat Groothuis naar de Spelen gaat en die ervaring zorgt ervoor dat hij iets minder gespannen is. "Uiteindelijk zijn de Spelen ook gewoon weer een wedstrijd en het olympisch kwalificatietoernooi in Nederland is bijna net zo spannend. Het is goed starten en dan zo hard mogelijk 'jekkeren'."

Lees het volledige interview met Stefan Groothuis op NUsport

Lees ook: Bobsleesters werken met een lach naar ultieme piek

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Sotsji? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de tag 'NUmedaille' en kies filter + notificatie.