PEC Zwolle en NAC Breda hebben zaterdag een zege geboekt in de eredivisie. De Zwollenaren waren met 3-1 te sterk voor Roda JC. NAC won met 2-1 bij Heracles.

Voor PEC was het de tweede zege op rij, al was daar wel een omstreden strafschop van Guyon Fernandez voor nodig. PEC blijft daardoor in het linkerrijtje staan.

Het beslissende moment van de wedstrijd vond een kwartier voor tijd plaats. De Nieuw-Zeelander Ryan Thomas botste tegen verdediger Bart Biemans op, waarna scheidsrechter Björn Kuipers tot verbijstering van de Limburgers naar de stip wees.

Biemans werd ook nog bestraft met geel en Roda met een nieuwe achterstand (2-1), omdat Fernandez doelman Filip Kurto naar de andere hoek stuurde. Die tegenslag kwamen de bezoekers niet meer te boven. Sterker nog, invaller Fred Benson voerde de score in de laatste minuten verder op.

In de eerste helft was PEC al terecht op 1-0 gekomen toen de attente Thomas van dichtbij binnentikte, nadat Kees Luijckx een kopbal van Fernandez niet afdoende had verwerkt. Meer dreiging kwam er nog van basisdebutant Thanasis Karagounis, maar zijn voorzetten strandden telkens bij een tegenstander.

Pas na de openingstreffer liet Roda zien ook te kunnen aanvallen, steevast via Guus Hupperts en Mitchell Donald. De eerste was de aangever, de tweede lange tijd de weinig nauwkeurige schutter. Na een handvol mislukte pogingen was het na een uur dan eindelijk raak, de schuiver voor een leeg doel was dan ook niet te missen.

Roda nam het balbezit over nadat invaller Darryl Lachman neerging en volgens het beproefde recept vond Hupperts zijn ploeggenoot Donald (1-1).

PEC leek rijp voor de sloop, maar het richtte zich wonderwel weer op, mede dankzij de dubieuze penalty.

NAC Breda

De zege van NAC Breda bij Heracles was pas de eerste van de Brabanders in 2014. De ploeg van trainer Nebojsa Gudelj toonde zich in Almelo vooral effectiever dan Heracles: 1-2. 

Heracles mag zich die nederlaag aanrekenen. Het elftal van trainer Jan de Jonge creëerde in de eerste helft een handvol kansen, maar stuitte steeds op doelman Jelle ten Rouwelaar. 

Aan de andere kant van het veld beleefde doelman Remko Pasveer een heel wat mindere avond. De keeper, die afgelopen week een aanbod van Vitesse naast zich neerlegde, liet in de 38e minuut een hoekschop van debutant Uros Matic uit zijn handen glippen. In een kluwen van spelers reageerde Jordy Buijs het meest attent. De middenvelder tikte de bal, al dan niet bewust, met een fraai boogje in het lege doel: 0-1.

Die tussenstand deed weliswaar geen recht aan de verhoudingen op het veld, maar niemand in een geel-zwart shirt die daarom maalde. Na nederlagen in januari tegen AZ en PEC Zwolle kon NAC namelijk wel weer eens een overwinning gebruiken.

Gesteund door die voorsprong konden de bezoekers uit Breda in de tweede helft rustig achteruit leunen, ondertussen loerend op de counter. Heracles liet de bal makkelijk rond gaan, maar de thuisclub miste voorin de stootkracht om toe te slaan.

De wedstrijd leek gespeeld toen Rydell Poepon na een uur de tweede van NAC inkopte, na een strakke voorzet van Mats Seuntjens (0-2). Toch werd het nog spannend in het Polman Stadion, nadat Bryan Linssen op aangeven van Simon Cziommer voor de aansluitingstreffer had gezorgd. NAC hield in het laatste kwartier echter stand en won daardoor voor het eerst sinds 15 september weer eens op vreemde bodem.