Ireen Wüst stapt zondag in het vliegtuig naar Sotsji, maar het had niet veel gescheeld of ze had een streep moeten zetten door de Olympische Spelen.

De tweevoudig olympisch kampioen kwam vorige week tijdens de training in Inzell ten val en sneed daarbij bijna een achillespees af.

''Ik heb heel veel geluk gehad en mag wat dat betreft wel een paar kaarsjes opsteken'', zo onthulde Wüst zaterdag bij de NOS.

Wüst sneed bij de val met haar ene schaats in haar andere voet. ''Ik sneed nu in de plek waar mijn schoen zit, bij mijn enkel. Maar als het drie centimeter hoger was geweest, dan waren de Spelen voor mij waarschijnlijk wel over geweest." 

"Ik heb heel veel mazzel gehad. Met wat blauwe plekken, schaafwonden en een stijve nek ben ik heel goed weggekomen. Gelukkig heb ik nu geen last meer."

De Brabantse doet in Sotsji me aan de 1000, 1500, 3000 en 5000 meter en de ploegachtervolging. Zaterdag liet ze bij testwedstrijden zien dat het met haar vorm wel goed zit. Wüst won in Thialf de 1000 meter in 1.15,42, een fractie sneller dan haar winnende tijd eind december op het olympisch kwalificatietoernooi.