AZ en Heerenveen staan stevig in de subtop na zeges zaterdagavond in de eredivisie. AZ won thuis met 2-0 van FC Groningen. De Friezen waren met 3-0 te sterk voor ADO Den Haag.

Anthony Lurling maakte zijn rentree in het Abe Lenstra Stadion. Het was zijn eerste basisplaats voor de Friezen sinds mei 2002, bij de 0-0 tegen FC Twente. ''Hij heeft routine en is balvast'', zei trainer Marco van Basten over de eerder in de week van NAC overgenomen aanvaller. ''Juist dat zijn dingen die wij nodig hebben.''

Veel lijn zat er aanvankelijk desondanks nog niet in het spel van Heerenveen. Beide partijen kregen een paar kansjes, maar hoogstaand viel het niveau niet te noemen.

Alfred Finnbogason was al na vier minuten even dreigend, maar de IJslander zag zijn schot net voorlangs gaan. Verder was er een aardige kopbal van Joey van den Berg, die echter werd gestopt door de Haagse doelman Gino Coutinho. 

ADO was een keer gevaarlijk met een schot van Danny Holla, door Kristoffer Nordfeldt uit de hoek getikt. Ook Mike van Duinen kreeg even een kansje, maar hij voerde zijn actie net iets te ver door.

Protest

Aanvankelijk liet ook de tweede helft een wat saai beeld zien. Dat veranderde na bijna een uur. Kenny Otigba zette Heerenveen op voorsprong. Hij tikte de bal in het doel, nadat keeper Coutinho die na een vrije trap van Hakim Ziyech heel losliet. ADO protesteerde fel. Volgens de Hagenaars werd de bal uit de hand van de doelman getrapt.

Even later besliste Finnbogason de ontmoeting door er 2-0 van te maken. Uiterst beheerst benutte de topschutter een strafschop. De thuisclub kreeg het buitenkansje, nadat Aaron Meijers de doorgebroken Bilal Basacikoglu een duwtje had gegeven.

Via Van Duinen was ADO daarna nog twee keer dicht bij een treffer, maar hij faalde in de afronding. In de extra tijd werd het zelfs nog 3-0. Invaller Rajiv van La Parra scoorde.

De zege op ADO Den Haag is de eerste overwinning van Heerenveen in 2014.

Lees ook: Van Basten: 'Trots op de nul'

Lees ook: Finnbogason baalt van Heerenveen na weigeren bod Fulham