Het Nederlands Davis Cup-team is er zaterdag niet in geslaagd om op voorsprong te komen tegen Tsjechië. 

Door de nederlaag staat Oranje met 2-1 achter tegen de titelhouder in de eerste ronde van de Wereldgroep. Zondag moeten Haase en Igor Sijsling hun partijen in het enkelspel winnen om Nederland voor een nederlaag te behoeden.

Mocht Oranje daar niet in slagen, moet het later dit jaar in een play-offduel handhaving in de Wereldgroep proberen af te dwingen.

Davis Cup-captain Jan Siemerink besloot zaterdag om Thiemo de Bakker te vervangen voor Haase in het dubbelspel en die keuze pakte aanvankelijk goed uit.

Haase en Rojer speelden een goede eerste set, maar wisten geen van de negen breakpoints te benutten. Op 5-4 kregen de Nederlanders zelfs vijf setpunten. Die lieten ze liggen, waarna Haase direct werd gebroken. Stepanek serveerde op 6-5 de set uit.

Het setverlies deerde Haase en Rojer niet. Het duo bleef goed spelen en wist in het tweede bedrijf de kansen wel te benutten. Met een ace trok Haase de stand in sets weer gelijk.

Frustraties

Ook daarna had Oranje het betere van het spel. Haase en Rojer kwamen op een 5-3 voorsprong, kregen setpunten, maar opnieuw wisten de Nederlanders niet toe te slaan. Een tiebreak moest in de derde set de beslissing brengen en daarin waren de Tsjechen oppermachtig.

De frustraties liepen hoog op bij Haase. Middenin de tiebreak protesteerden de Nederlanders omdat het Tsjechische publiek te luidruchtig was. Het punt ging echter naar Berdych en Stepanek, waarop Haase een aantal maal met zijn racket op de bovenkant van het net sloeg.

Na een korte pauze stapten Haase en Rojer weer de baan op voor de vierde set. Daarin werden ze direct gebroken, maar in de vierde game maakten ze die alweer ongedaan.

Het ging lang gelijk op, maar in opnieuw een tiebreak trokken Berdych en Stepanek aan het langste eind.

Lees ook: Haase hekelt 'respectloze' Tsjechen