Marianne Vos is zaterdag voor de zevende keer in haar loopbaan wereldkampioen veldrijden geworden. Het betekende de zesde titel op rij voor de Brabantse.

Vos was met overmacht de beste voor eigen publiek in Hoogerheide. De Italiaanse Eva Lechner eindigde met meer dan een minuut achterstand op de tweede plaats, voor de Britse Helen Wyman.

Vos pakte haar eerste regenboogtrui in het veldrijden in 2006 in Zeddam. In 2009 was ze opnieuw succesvol bij de vorige WK in Hoogerheide, waarmee haar ongeslagen reeks begon met titels in 2010, 2011, 2012 en 2013.

Vorig jaar won ze ook het goud bij de wereldkampioenschappen op de weg. Vos is in haar loopbaan in totaal twaalf keer wereldkampioen geworden.

Compton

Vos werd dit seizoen een paar keer in de wereldbeker verslagen door de Amerikaanse Katherine Compton. Er werd daarom in Hoogerheide een tweestrijd tussen de twee rensters verwacht. Die kwam er echter niet. Compton had vlak na de start tegenslag. Ze bleef met haar stuur haken in het stuur van de Tsjechische Pavla Haklikova. Het duurde enige tijd voordat de Amerikaanse los kon komen, waardoor ze te veel tijd verloor. 

Ze zette nog wel een inhaalrace in, maar kwam nooit meer bij Vos in de buurt. Op bijna drie minuten achterstand eindigde ze als negende.

Vos reed halverwege de wedstrijd weg bij Lechner en reed solo onbedreigd naar de titel.

Tour

De Nederlandse kreeg eerder op de dag al goed nieuws, want ze zal zeer waarschijnlijk aankomende zomer in actie komen tijdens de Tour de France. De ASO maakte bekend dat tijdens de laatste etappe van de Ronde van Frankrijk, voordat de mannen arriveren, de vrouwen een wedstrijd rijden met aankomst op de Champs Elysées.

De elitemannen strijden zondag om WK-goud. 

Lees ook: Lammerts: 'Vos is van buitenklasse'

Lees ook: Vos: 'Ik was niet eens heel goed'

Lees ook: Vrouwen rijden ook etappe tijdens Tour de France