Behalve de mannen zullen aankomende zomer ook vrouwelijke wielrenners in actie komen tijdens de Tour de France.

Tijdens de laatste etappe van de Ronde van Frankrijk gaan, voordat de mannen arriveren, de vrouwen een wedstrijd rijden met aankomst op de Champs Elysées.

Dat maakt Tour-organisator ASO zaterdag bekend.

Het is de eerste keer sinds 1989 dat de vrouwen naast de mannen zullen rijden tijdens de belangrijkste wielerkoers van het jaar.

Revolutionaire ontwikkeling

De race gaat La Course by Le Tour de France heten en de exacte route wordt waarschijnlijk in april of mei bekendgemaakt. Marianne Vos is zeer blij met de organisatie van de koers.

''Een revolutionaire ontwikkeling in onze sport. Ik twijfel er niet aan dat La Course by Le Tour het begin is van een nieuw tijdperk voor het vrouwenwielrennen en zal bijdragen aan de groei van het wielrennen.''

UCI-voorzitter Brian Cookson, een voorvechter van het vrouwenwielrennen, noemt de ontwikkelingen van zaterdag 'een gigantische stap voorwaarts'. ''We zijn heel blij dat het initiatief van de ASO meer fans kennis zal laten maken met de sport, nieuw en oud." 

Petitie

Vos zet zich al tijden in voor een terugkeer van een Tour voor vrouwen. Ze startte vorig jaar juli samen met collega's Emma Pooley, Kathryn Bertine en Chrissie Wellington een petitie om een Ronde van Frankrijk voor vrouwen tegelijkertijd met de mannen te organiseren.

In oktober zat ze om de tafel met Tourbaas Christian Prudhomme. Die hield lange tijd de boot af, maar is uiteindelijk toch overstag gegaan.

Vos verdedigt zaterdagmiddag haar wereldtitel bij de WK veldrijden in Hoogerheide.