De topper in de Kuip tussen Vitesse en Feyenoord is vrijdagavond in 1-1 geëindigd. Het gat tussen de nummer twee en vier van de eredivisie blijft daardoor vijf punten. 

De achterstand van Vitesse op koploper Ajax is geslonken tot één punt, maar de Amsterdammers gaan zondag nog op bezoek bij FC Utrecht. Feyenoord heeft met 37 punten, zes minder dan Ajax, nu evenveel punten als de nummer drie FC Twente, dat zondag SC Cambuur ontvangt.

Het was de thuisclub die het best van start ging in De Kuip en dat resulteerde in een goede schietkans voor Jean-Paul Boëtius. Na een één-twee met Lex Immers schoot de linksbuiten van een meter of zestien net naast.

Vitesse loerde vooral op de counter, maar na een kwartier spelen leken de Arnhemmers door meer balbezit ook meer grip op de wedstrijd te krijgen. De beste kansen bleven echter voor Feyenoord via Tonny Vilhena en Lex Immers.

Eerstgenoemde kopte volledig vrijstaand naast na een goede voorzet van Daryl Janmaat en Immers schoot vanaf de rechterkant hard over. Zes minuten voor rust was daar alsnog de verdiende treffer voor Feyenoord. Graziano Pellè kopte een afgemeten voorzet van Boëtius langs Piet Velthuizen: 1-0.

Twee minuten later leek de thuisploeg zelfs de voorsprong te verdubbelen. Ditmaal was het Pellè die Vilhena op maat bediende, maar de middenvelder schoot van dichtbij hard op Velthuizen, waardoor het 1-0 bleef.

Kashia

Kort na rust was Feyenoord opnieuw gevaarlijk via de opstomende Janmaat, die niet tot een goed schot kon komen, en Samuel Armenteros, die in kansrijke positie een afzwaaier produceerde. Het was echter Vitesse dat scoorde. Aanvoerder Guram Kashia kopte na 57 minuten een voorzet vanaf rechts achter doelman Erwin Mulder: 1-1.

De gelijkmaker van de Arnhemmers was het signaal voor Feyenoord om Vitesse vast te zetten op eigen helft en dat resulteerde al snel in twee kopkansen van Pellè. De eerste mikte de Italiaan net naast, de tweede kreeg hij helemaal verkeerd op zijn hoofd.

Door de nieuwe Chelsea-huurling Bertrand Traoré in te brengen voor Mike Havenaar hoopte Vitesse-trainer Peter Bosz voorin voor meer gevaar te kunnen zorgen. Dat leidde aanvankelijk slechts tot twee ongevaarlijke afstandsschoten van Jan-Arie van der Heijden en Lucas Piazón, maar zo'n twintig minuten voor tijd was de aanvaller uit Burkina Faso wel betrokken bij een goede Arnhemse aanval.

Traoré kaatste op de opgekomen Patrick van Aanholt die de bal goed inschoot, maar met een uitstekende redding behield Mulder Feyenoord voor een achterstand. Het schot was de aanleiding voor een sterke periode van Vitesse. Ook Christian Atsu was dicht bij de 2-1, zijn schot ging net over.

Schaken

Feyenoord-coach Ronald Koeman hoopte nog iets te kunnen forceren door Ruben Schaken in te laten vallen voor de verrassend in de basis gestarte Armenteros. De buitenspeler kon pas in de slotfase tot een gevaarlijke voorzet komen.

De Kuip schreeuwde in de laatste minuten ook nog om een strafschop na een vermeende handsbal van een Vitesse-speler, maar daar wilde arbiter Serdar Gözübüyük niet aan.

Ook Vitesse was nog dicht bij de winnende treffer. Oud-Feyenoorder Kelvin Leerdam speelde de bal echter net te ver voor zich uit, waardoor het 1-1 bleef.

Lees ook: Koeman: 'We hadden absoluut moeten winnen'

Lees ook: Bosz: 'Niet veel ploegen spelen zo dominant in De Kuip'

Lees ook: Immers: 'Meerdere clubs hebben naar me geïnformeerd'