Igor Sijsling is er vrijdagavond niet in geslaagd de voorsprong in het Davis Cup-duel met Tsjechië uit te breiden. De Nederlander kon het in de tweede partij niet bolwerken tegen kopman Tomas Berdych: 6-3, 6-3, 6-0.

Daardoor is de stand in de eerste ronde van de wereldgroep nu in evenwicht: 1-1.

De Amsterdammer moest in Ostrava diep buigen voor de mondiale nummer zeven.

Berdych, die vorige week nog de halve finale van de Australian Open speelde, brak Sijsling in de eerste twee sets snel. De nummer 62 van de wereld wist geen vuist te maken op de service van de Tsjech en zag Berdych beide sets met 6-3 winnen.

In de derde set sloeg Berdych zich in razend tempo naar een 5-0 voorsprong. Op die stand brak hij Sijsling voor een zesde maal en zo won hij de partij.

Eerder op de dag had Robin Haase het keurkorps van bondscoach Jan Siemerink nog op voorsprong gebracht tegen de titelverdediger door zich in vijf sets te ontdoen van Radek Stepanek.

Dubbel

Zaterdag komen in principe Thiemo de Bakker en Jean-Julien Rojer uit in het dubbelspel tegen Lukas Rosol en Jiri Vesely. Op zondag neemt Sijsling het op tegen Stepanek, waarna Haase in de afsluitende partij uitkomt tegen Berdych.

Nederland komt voor het eerst sinds 2009 uit in de wereldgroep. De beste prestatie in de Davis Cup dateert van 2001, toen Oranje de halve finale haalde.

Lees ook: Haase: 'Geweldige prestatie'