De internationale wielerunie UCI adviseert renners om geen vlees te eten in Mexico en China. De coureurs zouden op die manier voorkomen dat ze positief testen op clenbuterol.

"Het is algemeen bekend dat er een groot risico bestaat om besmet te worden met clenbuterol", schrijft UCI-voorzitter Brian Cookson in een brief aan de nationale bonden.

"De aanwezigheid van clenbuterol in een staal vormt een inbreuk op de antidopingregels. Het mondiale antidopingagentschap WADA heeft ons attent gemaakt op dit probleem, dat veel voorkomt in China en Mexico. We raden onze renners dan ook aan om geen vlees te eten in die landen."

Clenbuterol is ontwikkeld als veterinair geneesmiddel om astma te bestrijden bij paarden en koeien. Het heeft echter ook een anabole werking en is daarom interessant voor sporters.

In 2011 bleek uit een onderzoek van de Deutsche Sporthochschule Köln dat 22 van de 28 testpersonen die vlees consumeerden in China lage concentraties clenbuterol in hun urine hadden.

Contador

Het bekendste voorbeeld van een renner die positief testte op clenbuterol en daarbij het eten van vervuild vlees als verklaring opgaf is Alberto Contador in de Tour de France van 2010.

De Spanjaard moest zijn eindzege inleveren en werd in februari 2012 met terugwerkende kracht voor twee jaar geschorst.

Eind 2013 testte ook Michael Rogers positief op clenbuterol. Dat gebeurde tijdens de Japan Cup, nadat hij daarvoor in China verbleef.