WASHINGTON - Ondanks de dopingaffaire binnen de atletiekzetten de Verenigde Staten in Athene in op 100 olympischemedailles. Vier jaar geleden bleef de Amerikaanse ploeg slechtsdrie plakken verwijderd van het 'magische' getal. In 1996 inAtlanta werd dit aantal met 101 medailles wel gehaald.

"We geloven dat het team dat nu naar Athene gaat nog steeds ditaantal kan halen ook al hebben we een paar atleten voor de Spelenverloren", zei chef de equipe Jim Scherr.

Door de dopingzaak rond het bedrijf Balco is een aantalkanshebbers afgevallen. Hoewel Marion Jones nooit positief isgetest, heeft ze zich door alle commotie rond de zaak alleen voorhet verspringen gekwalificeerd. Zij won in Sydney vijf keer goud.

Haar vriend Tim Montgomery, wereldrecordhouder op de 100 meter,wist zich helemaal niet te plaatsen. Ook Kelli White,wereldkampioene op de 100 en 200 meter, viel af door een schorsingwegens doping.

Er wordt in de medaillejacht de meeste bijdragen verwacht vanMichael Phelps. De 19-jarige zwemmer wil het record van Mark Spitzverbreken. Hij won in 1972 zeven keer goud.