Marco van Basten vertrekt na dit seizoen bij sc Heerenveen. De 49-jarige trainer verlengt zijn aflopende contract niet.

Van Basten heeft de clubleiding van de Friezen aangegeven dat hij 'niet het juiste gevoel' heeft bij een langere samenwerking. Er zijn meerdere oriënterende gesprekken gevoerd.

"Het bestuur betreurt zijn beslissing, maar heeft deze vanzelfsprekend te respecteren", meldt Heerenveen op de clubsite. "Bestuur en trainer hebben besloten geen mededelingen te doen over de inhoud van de gesprekken."

Van Basten is sinds medio 2012 werkzaam bij Heerenveen, hij volgde anderhalf jaar geleden Ron Jans op. Onder leiding van de oud-aanvaller van AC Milan en Ajax bezet de Friese club na twintig speelrondes de vijfde plaats in de eredivisie. Afgelopen seizoen eindigde Heerenveen als achtste. In de play-offs greep de club vervolgens naast Europees voetbal.

In de afgelopen jaargang was het op bestuurlijk gebied onrustig bij de Friese club. Onder anderen algemeen directeur Robert Veenstra en technisch directeur Johan Hansma stapten op. 

Van Basten coachte Heerenveen tot nu toe in 54 eredivisiewedstrijden. Negentien daarvan leverden een zege op en twintig keer gingen de Friezen onderuit. In het bekertoernooi viel het doek zowel dit als vorig seizoen in de achtste finales.

Ajax

sc Heerenveen was de tweede club in de trainersloopbaan van Van Basten. In het seizoen 2008/2009 was hij werkzaam bij Ajax, waar hij vlak voor het einde van het seizoen opstapte wegens de matige resultaten.

Tussen 2004 en 2008 was Van Basten bondscoach van het Nederlands elftal. Op het WK 2006 verloor Oranje in de achtste finales van Portugal en twee jaar later op het EK was Rusland te sterk in de kwartfinales.