Mariska Huisman heeft woensdag op de Weissensee de Open Nederlandse titel op natuurijs veroverd. 

De 30-jarige marathonschaatsster uit West-Graftdijk won na een wedstrijd over zeventig kilometer op het meer in Oostenrijk de spurt van een kleine kopgroep. 

Carla Ketellapper-Zielman gleed als tweede onder het finishdoek en Foske Tamar van der Wal pakte de bronzen medaille.

Huisman gold vooraf als een van de favorieten. De zus van de onlangs overleden marathonschaatser Sjoerd Huisman won vorig jaar ook al de titelstrijd op de Weissensee. Die winter werd ze op het Veluwemeer ook Nederlands kampioene op natuurijs.

Samenwerking

Ruim zestig marathonschaatssters gingen in de vroege ochtend van start voor de jaarlijkse Open titelstrijd op de Weissensee, waar het ijs er goed bij lag. In de tweede ronde vormde zich een kopgroep met daarin al Huisman, Ketellapper-Zielman en Van der Wal, die begin januari de Nederlandse marathontitel op kunstijs greep.

Yvonne Spigt, Elma de Vries, Birgit Witte en Lucy Hutten-Witteman completeerden het zevental vooraan, dat geleidelijk aan wegreed van het peloton en ruim een minuut voorsprong nam.

De samenwerking bleef prima tot in de laatste ronde. Op luttele kilometers van de finish probeerde De Vries te ontsnappen, maar Spigt haalde haar terug. Het kwam vervolgens op een eindsprint aan, waarin Huisman de snelste was.

De titelstrijd bij de mannen ging over honderd kilometer en werd gewonnen door Ingmar Berga.