BRUSSEL - De Belgische mountainbiker Filip Meirhaeghe is per direct gestopt omdat hij is betrapt op doping. De 33-jarige wereldkampioen bekende donderdag dat hij epo heeft gebruikt. Hij is positief bevonden bij een onverwachte controle twee dagen voor de wereldbekerwedstrijd in het Canadese Mont Sainte-Anne op 25 juni.

Meirhaeghe won die wedstrijd en een week later ook de race in Calgary. De Belg leidde mede door die overwinningen in het klassement van de wereldbeker. Hij was voor België een van de grootste kanshebbers voor een medaille op de komende Olympische Spelen in Athene. Meirhaeghe veroverde vier jaar geleden op de Spelen in Sydney het zilver.

De mountainbiker is al de derde Belgische wielrenner die in de maand juli is betrapt op doping. Dave Bruylandts (Chocolade Jacques) en Christophe Brandt (Lotto-Domo) liepen eveneens tegen de lamp bij controles. Beide renners, die in tegenstelling tot Meirhaehge ontkenden met opzet stimulerende middelen te hebben gebruikt, zijn inmiddels ontslagen door hun ploegen.

Meirhaeghe gaf bij een persconferentie in het Belgische Nazareth tekst en uitleg over zijn sportieve zonde. Hij vertelde epo voor het eerst te hebben gebruikt tijdens een trainingsstage in Oostenrijk zeven weken geleden: "Ik wou immers niet falen tijdens de Olympische Spelen, mijn enige doel nog. Ik zat in een periode met ups en downs en greep daarom naar epo. Ik weet dat ik een verkeerde beslissing nam, maar ik ben toch ook maar een mens?"

Het blazoen van de fietser uit Wetteren was al niet helemaal ongeschonden. Enkele jaren geleden kwam Meirhaeghe al eens in opspraak toen hij bij een gezondheidscontrole een te hoge hematocrietwaarde liet noteren. Dat kon wijzen op het gebruik van epo. "Omdat ik ben betrapt, trek ik me definitief terug uit het mountainbiken. Ik hou de eer aan mezelf en kap met de sport", aldus de aangeslagen Meirhaeghe.

Naast zijn wereldtitel in 2003 won hij de wereldkampioenschappen ook een keer zilver (2002) en twee maal brons (1998 en 1999). In haalde hij goud bij de EK. In 2002 pakte hij de eindzege in de wereldbeker en behaalde in totaal twaalf overwinningen in de cyclus.