Bij de transfer van Neymar heeft FC Barcelona in 2011 een bedrag van tien miljoen euro vooraf betaald aan het bedrijf van Neymar senior. Bij de daadwerkelijke overgang kreeg het bedrijf nog eens dertig miljoen euro.

Dat heeft de vader van de voetballer dinsdag gezegd tijdens een haastig geplande persconferentie in het Braziliaanse Santos.

Door de commotie rond de transfer van Neymar legde vorige week FC Barcelona-voorzitter Sandro Rosell zijn functie neer. Barcelona heeft altijd gezegd dat met de transfer van de Braziliaanse voetballer 'slechts' 57 miljoen euro was gemoeid. Nu blijkt dat er eigenlijk 97 miljoen euro is betaald.

De reden voor de persconferentie was dat vader Neymar rust wil rond zijn zoon. "Hij moet zich in alle rust voor kunnen bereiden op het WK dat over een paar maanden wordt gespeeld. Vrij van alle speculatie."

Voorcontract

De vader, die tevens optreedt als manager van zijn zoon, ontkende echter een voorcontract te hebben gesloten met FC Barcelona.

De FIFA staat een voorcontract alleen toe als een voetballer in de laatste zes maanden van zijn contract zit. Neymar had nog een contract van ruim een jaar bij Santos.

"De eerste tien miljoen was alleen om aan te geven dat ze Neymar echt wilden hebben. De resterende dertig miljoen zou dan later komen."

Confederations Cup

Volgens Braziliaanse media had de Catalaanse club op haar beurt veertig miljoen euro moeten betalen als Neymar niet naar Barcelona was gekomen. Dat was ook zeker een optie geweest volgens vader Neymar.

"Hij kon een jaar later gratis weg. We hadden honderd procent van de rechten en dan hadden we met ons bedrijf 120 miljoen euro op kunnen halen. We hadden aanbiedingen van andere clubs die deze bedragen boden", aldus Neymar senior.

"Maar we wilden de transfer voor de Confederations Cup rond hebben, voor het geval dit toernooi een grote mislukking zou worden en de transferwaarde van Neymar enorm zou dalen."

Volgens vader Neymar was de veertig miljoen dan ook niet meer dan een vergoeding voor het vervroegde vertrek van Neymar bij Santos, dat eigenlijk pas voor komende zomer stond gepland. "Hopelijk is dit de laatste keer dat ik voor de camera moet komen om dit uit te leggen."