Het ziet ernaar uit dat Nederland later deze maand tijdens de Winterspelen in Sotsji in elk geval één record aanscherpt.

De Oranje-delegatie die naar Sotsji afreist bestaat uit 41 sporters. Shorttracker Christiaan Bökkerink werd maandagavond als laatste toegevoegd aan de equipe.

Het recordaantal feitelijke Nederlandse deelnemers aan een Winterspelen (deel uitmaken van een delegatie is wat anders dan deelnemen) staat op 33 en werd acht jaar geleden gevestigd in Turijn, zo blijkt uit gegevens van Infostrada Sports.

Vier jaar geleden leek dit record in Vancouver te sneuvelen, maar Arnold van Calker en Timothy Beck (nota bene de vlaggendrager) gingen niet naar beneden in de viermansbob van Edwin van Calker.

Daardoor bleef het aantal Nederlanders sporters die ook daadwerkelijk in actie kwamen in Canada steken op 32.

Tijdens twee Winterspelen was Nederland niet vertegenwoordigd: in 1924 (Chamonix) en 1932 (Lake Placid).

Ter Mors

Nederland begint deze maand met twintig schaatsers, tien shorttrackers, zes bobsleeërs en zes snowboarders aan de Spelen. Jorien ter Mors neemt deel aan schaats- en shorttrackdisciplines.

De openingsceremonie in Sotsji is op vrijdag 7 februari, maar een dag eerder al komt snowboardster Cheryl Maas in actie voor de kwalificaties op de slopestyle.

Lees ook: Overzicht: gekwalificeerde Nederlanders voor Sotsji 2014

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen