De Formule 1-teams van Red Bull Racing en Mercedes hebben dinsdagochtend de nieuwe auto voor het komende seizoen gepresenteerd.

Bij Red Bull trokken de coureurs voor het eerst sinds 2009 in een andere samenstelling het doek van de nieuwe RB10. De Australiër Daniel Ricciardo vervangt zijn landgenoot Mark Webber bij het team van wereldkampioen Sebastian Vettel. 

De RB10 moet de dominante reeks van vier wereldtitels op rij van Red Bull voortzetten. Het team van sterontwerper Adrian Newey heeft gekozen voor een ogenschijnlijk conventioneel ontwerp. De neus van de auto is 'verlengd' met een kleine zwarte punt, om aan de nieuwe reglementen van 2014 te voldoen.

Mercedes handhaaft het coureursduo, bestaande uit Lewis Hamilton en Nico Rosberg. De Mercedes W05 heeft dezelfde lage neus als de Ferrari F14T, die zaterdag al werd onthuld. 

De neus van de Mercedes loopt wel minder steil af dan die van de Ferrari. Om aan de reglementen voor de vaste cameraposities aan de zijkant van de neus te voldoen, heeft het team twee speciale uitsteeksels gemaakt.

Formule 1-teams onthullen nieuwe auto's

Red Bull presenteerde dinsdag de nieuwe auto. De RB10 volgt de RB9 op. © Red Bull Racing
In de RB10 zal Sebastian Vettel komend jaar op jacht gaan naar zijn vijfde wereldtitel op rij. © Red Bull Racing
De neus van de RB10 is aangepast om aan de nieuwe regels te voldoen. © Red Bull Racing
Mercedes onthulde dinsdagmorgen de W05. © Mercedes
De neus van de Mercedes loopt wel minder steil af dan die van de Ferrari. Om aan de reglementen voor de vaste cameraposities aan de zijkant van de neus te voldoen, heeft het team twee speciale uitsteeksels gemaakt. © Mercedes
Force India presenteerde in Jerez de la Frontera de nieuwe VJM07. Het coureursduo bestaat dit seizoen uit Sergio Pérez, die van McLaren overkwam, en de van Sauber afkomstige Nico Hülkenberg. © Force India
De nieuwe Ferrari F14T die zaterdag is gepresenteerd. © Ferrari
De F14T heeft een opvallende aflopende neus. Ferrari kiest voor deze optie om te voldoen aan de reglementen. De hogere neuzen die de afgelopen jaren gemeengoed waren in de Formule 1 zijn niet langer toegestaan. © Ferrari
Ferrari beschikt in 2014 op papier over een ijzersterk coureursduo. Fernando Alonso bleef bij de renstal en zag Felipe Massa vervangen worden door Kimi Raikkonen. De Fin verliet Lotus en keerde terug naar het team waarvoor hij in 2007 wereldkampioen werd. © Ferrari
McLaren heeft vrijdag de wagen voor het nieuwe Formule 1-seizoen gepresenteerd: de MP4-29. © McLaren
De spitse neus van de auto loopt naar beneden toe om aan de nieuwe reglementen te voldoen. De twee elementen waaraan de voorvleugel is bevestigd staan buiten de neus. © McLaren
De nieuwe Lotus E22. © Lotus
De Lotus is voorzien van een 'dubbele' ongelijke neus. © Lotus

Turbo

Beide auto's zijn voorzien van de nieuwe V6 turbo-motor die het komende seizoen verplicht is in de Formule 1. Geruchten gaan dat het Mercedes-blok achterin de auto van Hamilton en Rosberg honderd paardenkrachten meer levert dan de Renault-krachtbron in de Red Bull. 

Aan de achterzijde van beide auto's steekt nu nog maar één uitlaat in het midden uit de motorkap. In voorgaande jaren werd de hete lucht uit de uitlaten door de ontwerpers op allerlei aerodynamische manieren gebruikt. Dat is dit jaar echter niet meer toegestaan. Deze 'blown diffuser' was één van de terreinen waarop Red Bull zich jarenlang het sterkste toonde.

Force India presenteerde de nieuwe VJM07. Het coureursduo bestaat dit seizoen uit Sergio Pérez, die van McLaren overkwam, en de van Sauber afkomstige Nico Hülkenberg. De presentaties van Caterham en Williams volgen later op de dag.

Testdagen

Veel teams presenteren dinsdag in het Spaanse Jerez de la Frontera hun nieuwe auto. Van 28 tot en met 31 januari staan op dit circuit de eerste testdagen op het programma.

De Ferrari F14T van Kimi Raikkonen kwam daarbij niet goed uit de startblokken. Al in de eerste ronde kwam de wagen dinsdag stil te staan en moest ze door een vrachtwagen van de baan worden gehaald.

Het Formule 1-seizoen begint op 16 maart met de Grand Prix van Australië. In totaal staan er negentien races op de kalender.

Lees ook: Overzicht: De Formule 1-coureurs in 2014