In navolging van bondscoach Louis van Gaal vertrekt ook assistent-bondscoach Patrick Kluivert bij het Nederlands elftal na het WK van komende zomer in Brazilië.

"Op het moment dat ik mijn contract tekende, heb ik directeur betaald voetbal Bert van Oostveen al laten weten dat het assistentschap in principe voor twee jaar zou zijn", vertelt de 37-jarige oud-aanvaller aan De Telegraaf.

"Het is tijd voor de volgende stap. Ik wil op eigen benen staan of een grote coach - zoals Van Gaal - assisteren."

Kluivert, die eerder al Jong FC Twente coachte, weet zeker dat hij ooit opnieuw op eigen benen zal staan. "Dat gebeurt elke coach. Daar ben ik niet bang voor. AC Milan heeft zijn nek voor Clarence Seedorf uitgestoken."

"Ik hoop dat een club - nationaal of internationaal - dat ook voor mij zal doen. Als een club me het vertrouwen schenkt, zal ik een staf om me heen verzamelen die me aanvult. Je moet kijken welke eigenschappen je zelf hebt en wat je mindere punten zijn."

Hiddink

Van Gaal maakte aan het eind van het seizoen 2012/2013 bekend dat hij na het WK van 2014 zal stoppen bij Oranje. Vermoedelijk wordt Guus Hiddink binnenkort benoemd tot zijn opvolger.

Danny Blind, Van Gaals andere assistent, blijft mogelijk wel in dienst van de KNVB. De oud-verdediger zou kandidaat zijn om na het EK 2016 de taken over te nemen van Hiddink na eerst twee jaar als rechterhand van de Achterhoeker te hebben gefungeerd.