Giedo van der Garde fungeert in het komende Formule 1-seizoen als test- en reservecoureur van Sauber.

De 28-jarige Nederlander komt over van Caterham, waar hij in 2013 een van de twee vaste coureurs was.

"We zijn blij dat we Giedo aan boord hebben", vertelt teambaas Monisha Kaltenborn van Sauber aan Autosport.com.

"Hij heeft veel ervaring met zijn vier jaar in de GP2 en zijn seizoen in de Formule 1. Giedo heeft ook de juiste instelling om ons verder te helpen."

De vaste coureurs bij Sauber zijn Adrian Sutil en Esteban Gutierrez. Bovendien heeft de renstal ook nog Sergey Sirotkin onder contract.

Van der Garde krijgt vooral een rol tijdens testdagen en zal ook in een aantal vrije trainingen voorafgaand aan Grands Prix in actie komen.

Ambitie

Van der Garde hoopt komend seizoen een plaats als vaste coureur bij Sauber af te dwingen voor 2015.

"Dit is een heel belangrijke stap in mijn loopbaan", zegt hij. "Het doel is om het team te helpen de auto verder te ontwikkelen. Maar uiteraard ben ik een coureur. Ik wil iedereen laten zien waartoe ik in staat ben en dat ik een stoeltje verdien in 2015. Mijn ambitie blijft onveranderd: ik wil slagen in de Formule 1."

"Voor iedere coureur is het een droom om voor een gerenommeerd team als Sauber uit te komen. De afgelopen jaren heeft het team indrukwekkende resultaten neergezet. En ik ben er trots op dat ik nu in de gelegenheid ben om te helpen het team nog verder te verbeteren."

Van der Garde is Caterham dankbaar. "Ze gaven me de kans om te proeven van de Formule 1. Ik heb veel geleerd, het was een fantastisch seizoen. De ervaringen die ik heb opgedaan zullen me de rest van mijn loopbaan helpen."

De Nederlander slaagde er afgelopen seizoen bij Caterham niet in om in de punten te rijden, maar dat gold ook voor zijn teammaat Charles Pic. Een veertiende plaats in Hongarije was zijn beste resultaat.

Maandag werd al bekend dat ook Pic vertrekt bij Caterham. De Japanner Kamui Kobayashi keert bij Caterham terug in de koningsklasse, terwijl de Zweed Marcus Ericsson zijn debuut maakt.

​Frijns

Bij Caterham staat toch weer een Nederlander onder contract in 2014, want Robin Frijns werd vastgelegd als reserverijder.

Van der Garde werd in 2013 de veertiende Nederlander in de Formule 1. Christijan Albers was voor hem in 2007 de laatste Nederlander die actief was in de koningsklasse van de autosport.

Het Formule 1-seizoen 2014 begint op 16 maart met de Grand Prix van Australië.

Lees ook: Overzicht: De Formule 1-coureurs in 2014