Sjinkie Knegt heeft een dag na zijn opmerkelijke wangedrag bij de EK shorttrack in Dresden spijt betuigd en zijn excuses aangeboden.

"Ik ben er inmiddels achter dat het niet het slimste is wat ik ooit heb gedaan'', liet hij maandag bij terugkeer in Nederland weten in het NOS Sportjournaal.

Knegt werd gediskwalificeerd, omdat hij tijdens de aflossing met obscene en agressieve gebaren over de finish kwam. Hij stak beide middelvingers omhoog en maakte een trappende beweging. Het kostte hem de bronzen medaille in het individuele klassement.

"Natuurlijk heb ik er spijt van'', bekende Knegt. "Het gebeurde uit emotie en frustratie, maar niet met een bepaald doel. Of ik mijn excuses al heb gemaakt? Ja, aan mijn sponsors en mijn team. Dat heb ik inmiddels gedaan.''

Gevolgen

Knegt zei nog steeds niet te weten wat de gevolgen kunnen zijn van zijn buitensporige reactie, die hem een zeldzame rode kaart opleverde. "Niemand lijkt dat te weten.''

De Internationale schaatsbond ISU meldde maandag aan de NOS dat zij zich nog beraden over maatregelen tegen de Nederlander.

"Dit is geen normale situatie. Het is 'under discussion'. Er zijn hier veel mensen met deze zaak bezig. Er is geen eerder geval bekend van een rode kaart voor dergelijk gedrag. Ik durf niets te zeggen over de consequenties. Alles is mogelijk. In de loop van de week komen we met een beslissing."

Volgens de reglementen van de ISU volgt er pas een consequentie na twee rode kaarten binnen twaalf maanden. Dat levert namelijk een schorsing van drie wedstrijden op.

De KNSB heeft los van de ISU ook al aangeven zich te 'beraden' op maatregelen tegen Knegt.

De deelname van de Fries aan de Winterspelen komende maand in Sotsji is normaal gesproken niet in gevaar.

Lees ook: Knegt raakt bronzen medaille kwijt na middelvinger