TOKIO - Bobby Fischer verzet zich tegen zijn mogelijke uitlevering aan de Verenigde Staten. De voormalige wereldkampioen schaken heeft een Japanse rechtbank verzocht hem voorlopig vrij te laten uit een detentiecentrum in Tokio, waar hij sinds 15 juli wordt vastgehouden. De oud-schaker wil zijn vrijheid gebruiken om een mogelijke uitzetting naar Amerika te voorkomen.

Fischer noemt zijn aanhouding een kidnapping. Voorlopig heeft hij geweigerd een advocaat in de arm te nemen. "Fischer meent dat hij daarmee de actie van de Japanners een legaal karakter geeft", verklaarde de Canadese communicatieconsultant John Bosnitch, die in Tokio contact heeft met de publieksschuwe Fischer.

De oud-schaker loopt het risico van gevangenisstraf in de Verenigde Staten, omdat hij in 1992 ondanks een afgekondigde economische boycot toch in het toenmalige Joegoslavië achter het schaakbord kroop tegen Boris Spassky. De herhaling van de WK-tweekamp uit 1972 leverde Fischer destijds 3,3 miljoen dollar op.

De Japanse overheid kan Fischer zestig dagen vasthouden. In die periode wordt zijn beroep behandeld. Na zestig dagen moet hij vrijgelaten worden. Inmiddels heeft Fischer ook bezoek gehad van een vertegenwoordiger van de Amerikaanse ambassade. De Japanse autoriteiten hebben zijn paspoort inmiddels bij de Amerikanen ingeleverd.