Jorien ter Mors is sterk begonnen aan de Europese kampioenschappen shorttrack in het Duitse Dresden. Bij de laatste serieuze test voor de Winterspelen van Sotsji reed de Twentse met overmacht naar de zege op de 1500 meter.

Zowel in haar heat als in de halve finale kwam geen van de Europese concurrenten in de buurt van Ter Mors die in beide races met de handen op de rug een groot gat sloeg naar de nummer twee.

In de finale nam Ter Mors al vroeg de leiding en hield de voornaamste concurrenten uit Italië (Arianna Fontana) en Groot-Brittannië (Elise Christie) achter zich.

Yara van Kerkhof reed in de finale aanvankelijk naar de tweede plaats, maar zij werd door de jury uit de uitslag geschrapt. In de voorlaatste ronde sloeg zij een aanval van Fontana af, maar de Italiaanse kwam daarbij ten val. Ook Christie ging bij de actie onderuit.

Jury

De jury was van mening dat Van Kerkhof debet was aan de valpartij en haar tweede plaats werd ongedaan gemaakt.

Op zaterdag en zondag komen de shorttrackers nog in actie op de 500, 1000 en 3000 meter. Zondagavond staat ook nog de Europese titel voor relayploegen op het spel.

Voor Ter Mors betekende het de tweede individuele Europese afstandstitel. In 2012 pakte ze al eens het goud bij de EK in het Tsjechische Mladá Boleslav. Met de relayploeg werd Ter Mors Europees kampioen in 2011 en 2012.

Rianne de Vries reikte bij de EK in Dresden tot de halve finale op de 1500 meter, maar werd daarin uitgeschakeld.

Lees ook: Valse start Knegt bij EK