Sotsji, zegt u? Nou, Qatar is ook bepaald geen paradijs voor immigranten en homo's, dus dat wordt nog een pittig debat, in december 2021.

Ik heb even opgezocht wanneer precies bekend werd gemaakt dat de Olympische Winterspelen van 2014 in Sotsji zouden zijn.

Dat was in juli 2007. Zes en een half jaar geleden. Voor zover ik weet lag Sotsji toen ook al in Rusland en stond dat land ook toen niet bekend als een homoparadijs met een internationale voortrekkersrol op het gebied van de mensenrechten.

Toch doen we er pas nu, nu alle koffers gepakt zijn, gierend moeilijk over. Alsof we pas in de afgelopen kerstvakantie zijn toegekomen aan de vergeelde, 78 maanden oude krant uit juli 2007 waarin het nieuws van de toewijzing stond.

Maar goed, dat is allemaal niet zo vreemd als je bedenkt dat Nederlanders ook pas gaan steigeren over Zwarte Piet zodra ergens halverwege november Pakjesboot 5 in zicht komt vanaf de Scheveningse pier. Alsof in juli nog niet te voorspellen viel dat er een bataljonnetje zwartgeverfde poetsenbakkers op die schuit zou staan.

We zijn, kortom, een volkje van last-minute principes. Onze verontwaardiging heeft een lange sluitertijd. Geen korte lontjes, maar juist hele lange.

Bitse oneliners

Heel die Olympische Winterspelen boeien me voor geen meter (want: geen voetbal), maar met het oog op het WK 2022 in Qatar is het wel handig dat onze last-minute principes zich zo goed laten voorspellen: dan kun je er alvast rekening mee houden en desgewenst wat bitse oneliners instuderen, voor als eind 2021 onze rechtschapenheid ineens gaat opspelen.

In Qatar behandelen ze Nepalese en Indiase gastarbeiders, zoals bekend, als legbatterijkippen: geen bewegingsvrijheid, nauwelijks nachtrust, veel te weinig eten. Het is maar goed dat ze nog een jaar of zeven, acht hebben om die WK-stadions af te bouwen, want ze gaan er niet sneller op werken naarmate de uitputting voortschrijdt.

In Qatar kun je ook maar beter geen homo zijn, trouwens. Mannenseks heet er sodomie, geldt als tegennatuurlijk en is dus strafbaar. Vrouwen mogen wel seks met elkaar hebben (want welke vent houdt nou niet van een heet lesboshowtje op zijn tijd?) maar verder mogen vrouwen in Qatar niet erg veel: na het recht op girl-on-girl gekronkel houdt het al vrij snel op.

Eerder deze maand maakte de FIFA bekend dat het WK in de winter gespeeld zal worden, want Sepp Blatter zag tot zijn schrik op Teletekst dat het in juni en juli niet te harden zo heet is in Qatar. Dat zul je net zien: je plant er een WK, hebben ze ineens zomers waarin niet te voetballen valt. Dat viel in 2010 niet te voorzien, natuurlijk.

Zoals het er nu uitziet, gaan we ballen in januari 2022, ijs en weder dienende. Dus noteert u maar alvast: december 2021, hysterisch doen over de mensenrechtensituatie in Qatar (+ evt. oproepen tot WK-boycot). Wij zijn immers een beschaafd gidsland, dus hoe het daar in Qatar gaat, dat vinden we t.z.t. echt onacceptabel. Daar moeten we t.z.t. echt tegen ageren.

Humorloos

Even serieus dan maar. Ik vind het echt koddig dat we nu ineens moeilijk doen over de mensenrechtensituatie in Rusland. Alsof die nieuw is. Wat suf om daar nu ineens over te beginnen.

Ik ga toch ook niet nu ineens opschrijven dat Clarence Seedorf dan wel 27 keer de Champions League heeft gewonnen met 32 verschillende clubs, maar dat 'ie ondertussen wel een vermoeiende, humorloze ouwe zemelaar is, met z'n 'oude ziel' en dat serene, wijze hoofd van 'm?

Nelson Mandela was op z'n 95e nog jeugdiger dan Clarence Seedorf op z'n 37e. Eigenlijk is Seedorf altijd een zwijgzame, pijprokende, 106 jaar oude sjamaan geweest, die zich op een heel ander spiritueel niveau bevindt dan wij, stervelingen. Ik word daar dus gek van, elke keer dat ik een interview met 'm zie: Clarence met z'n zelfingenomen hoofd, in lotushouding voor z'n wigwam.

Maar dat ga ik dus echt niet nu ineens opschrijven, omdat hij toevallig net trainer van AC Milan is geworden. Want we wisten het twintig jaar geleden ook al, bedoel ik.