Excelsior kampt met een schuld van drie miljoen euro en wordt mede daarom door de licentiecommissie van de KNVB teruggezet naar categorie één. 

Dat maakte voorzitter Albert de Jong woensdag op de nieuwjaarsreceptie bekend. Dat betekent dat de club uit de Jupiler League onder verscherpt toezicht van de nationale bond komt te staan.

De Jong onthulde dat Excelsior afgelopen jaar dankzij financiële injecties is ontsnapt aan een faillissement. ''We hebben lange tijd structureel te weinig inkomsten gegenereerd, de huidige faciliteiten zijn daar debet aan'', zei de voorzitter van de Rotterdammers. 

''Tel daar de onverwacht slechte sportieve prestaties van afgelopen seizoen bij op, waardoor media-inkomsten en recettes ernstig tegenvielen, en dan hebben we een paar van de oorzaken van onze slechte financiële situatie'', aldus De Jong.

Meetmoment

Als club uit categorie 1 heeft Excelsior een plan van aanpak moeten maken, waarin staat hoe de club uit de financiële problemen denkt te komen. De Jong verwacht dat zijn club bij het tweede meetmoment van dit jaar, in juni, weer zal promoveren naar categorie 2.

''Het gevaar voor wat betreft de continuïteit van onze club is afgewend. Er zal niet verder op grote schaal bezuinigd hoeven worden.''

''Wel moeten we de komende jaren zuinig zijn en onze inkomsten vergroten. We gaan met elkaar op de langere termijn de club schuldenvrij maken, daar hebben we vertrouwen in."