Scheidsrechter Björn Kuipers is komende zomer actief op het WK in Brazilië. De veertigjarige Nederlander staat op de lijst met arbiters voor de mondiale eindronde die de FIFA woensdag bekendmaakte.

Kuipers zal in Brazilië worden bijgestaan door zijn vaste assistent-scheidsrechters Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. Hij is een van de negen Europese arbiters in Brazilië.

De FIFA selecteerde 25 'arbitertrio's' en acht 'support duo's'. Het is onbekend of scheidsrechters uit die laatste groep ook in actie komen.  

Het is geen verrassing dat Kuipers is uitverkoren. Hij fungeerde vorig jaar al als arbiter tijdens de finale van de Confederations Cup tussen Brazilië en Spanje.

Ook floot hij onder meer de Europa League-eindstrijd tussen Benfica en Chelsea en de eerste ontmoeting tussen Borussia Dortmund en Real Madrid in de halve finale van de Champions League.

Enorm trots

Kuipers reageerde verheugd op zijn aanstelling: ''Dit is natuurlijk een geweldig bericht. Ik ben enorm trots dat we dit als team mogen meemaken'', zei de Oldenzaler.

''Wedstrijden leiden op een WK is voor een scheidsrechter het hoogst haalbare en geldt als een absoluut hoogtepunt in mijn carrière. Ik kijk er enorm naar uit en ik hoop dat we een aantal mooie wedstrijden mogen leiden. Voor nu gaat het vizier op de tweede helft van het Nederlandse en Europese seizoen."

Webb

Howard Webb is eveneens geselecteerd door de wereldvoetbalbond. De Engelsman was in 2010 de leidsman bij de WK-finale die Nederland met 1-0 verloor van Spanje.

Ervaren arbiters als Felix Brych (ondanks het spookdoelpunt van Stefan Kiessling), Cüneyt Cakir, Jonas Eriksson en Nicola Rizzoli mogen ook hun koffers pakken. (Bekijk de lijst met WK-arbiters)

Stimulans

Dick van Egmond, coördinator scheidsrechterszaken van de KNVB, liet weten bijzonder trots te zijn op de aanstelling. ''Fantastisch nieuws. Na een geweldig 2013 met veel grote wedstrijden verdienen Kuipers en zijn assistenten Van Roekel en Zeinstra het zonder meer om bij het WK aanwezig te zijn."

"Nederlandse arbiters op een eindtoernooi is een enorme stimulans voor de hele Nederlandse arbitrage en met name voor onze talentvolle jongere scheidsrechters. Team Kuipers heeft jarenlange ervaring in het leiden van internationale topwedstrijden.''

Kuipers was in 2012 al actief op het EK, waar hij de leiding had over de duels Kroatië-Ierland en Frankrijk-Oekraïne.

De laatste Nederlandse scheidsrechter op een WK was Jan Wegereef in 2002.

Lees ook: Overzicht: Nederlandse arbiters op een WK