Clarence Seedorf heeft dinsdag op een persconferentie in Rio de Janeiro bevestigd dat hij de nieuwe trainer van AC Milan is.

"Ik ga stoppen met voetballen na 22 jaar. Het was een moeilijke beslissing", aldus de voormalig middenvelder.

Seedorf was afgelopen anderhalf jaar actief als speler bij de Braziliaanse club Botafogo.

De 37-jarige Seedorf wordt naar alle waarschijnlijkheid snel gepresenteerd als vervanger van de ontslagen Massimiliano Allegri. Naar verluidt gaat de oud-Ajacied, die tussen 2002 en 2012 al als speler voor de Italiaanse grootmacht speelde, een contract tot medio 2016 tekenen.

Via de KNVB kreeg Seedorf de mogelijkheid om op afstand een trainerscursus te volgen.

"Ik heb een moeilijke nacht achter de rug, maar ben tevreden met mijn loopbaan en mijn tijd bij Botafogo. Het doel om ons te plaatsen voor de Copa Libertadores is gelukt, voor het eerst in zeventien jaar."

Seedorf speelde sinds de zomer van 2012 in Brazilië. "Ik heb genoten van het land en van Rio", geeft de 87-voudig international aan. "Botafogo heeft me geholpen op weg naar een volgende stap. Die zal ik als coach bij AC Milan zetten.''

De Nederlander had nog een contract tot juni, maar daarin was vastgelegd dat hij zonder transfersom naar een andere club mocht overstappen.

Uitdaging

In Milaan staat Seedorf een zware opdracht te wachten. De ploeg van Nigel de Jong en Urby Emanuelson staat na negentien wedstrijden op de teleurstellende elfde plaats in de Serie A.

In de Champions League bereikte AC Milan wel de achtste finales, waarin Atlético Madrid de tegenstander is.

Desondanks hapt Seedorf graag toe. "Het is moeilijk om nee te zeggen tegen de club waar ik tien jaar heb gespeeld. Ik zie het als een uitdaging."

Bekijk beelden van de persconferentie:

Veel prijzen

Met zijn keuze voor AC Milan komt er een einde aan een lange spelersloopbaan. Seedorf verdedigde de clubkleuren van Ajax, Sampdoria, Real Madrid, Internazionale, AC Milan en Botafogo. Met Ajax, Real Madrid en AC Milan won hij de Champions League.

Ook werd de ex-middenvelder landskampioen met Ajax, Real Madrid en AC Milan. Met het Nederlands elftal onderhield hij een moeizame relatie; tijdens eindtoernooien was Seedorf vaak geen basisspeler.

Seedorf is de eerste Nederlander die als trainer zijn geluk gaat beproeven in de Serie A. Hij is de jongste trainer in de hoogste afdeling van Italië.

Lees ook: Seedorf in de voetsporen van Michels en Notermans

Lees ook: De prijzenkast van Seedorf

Lees ook: AC Milan ontslaat trainer Allegri