John Degenkolb hoopt in 2014 aan de start te staan van de Tour de France en de Vuelta. De sprinter denkt fysiek in staat te zijn om twee grote rondes aan te kunnen.

"Ik hoop dat we ongeveer met hetzelfde team naar de Tour kunnen. Er zullen dit jaar slechts drie weken tussen de Tour en de Vuelta zitten, maar als ik goed uit Frankrijk kom, moet het kunnen", aldus Degenkolb bij de presentatie van Giant-Shimano, de nieuwe naam van Argos-Shimano.

De Duitser hielp zijn landgenoot Marcel Kittel vorig jaar aan vier ritzeges in de Tour en won zelf een etappe in de Giro d'Italia. Die rittenkoers zal Degenkolb dit jaar in ieder geval aan zich voorbij laten gaan. 

Hij gaat liever terug naar Spanje, waar hij in 2012 liefst vijf ritten won. "Ik heb goede herinneringen daar, dus zou graag terug naar Spanje willen. De Giro zal ik dit jaar zeker niet doen."

Champions League

De 25-jarige Degenkolb kende een sterk slot van 2013 door de Vattenfall Cyclassics en Parijs-Tours te winnen. Hij hoopt die vorm door te trekken richting de klassiekers van het voorjaar. Milaan - San Remo, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix behoren tot zijn belangrijkste doelen.

"Ik hoop dat ik kan voortborduren op mijn goede herfst en meteen sterk kan beginnen. Ik zou bij één van die monumenten graag op het podium staan. Winnen? Het is de Champions League van het wielrennen, dan zeg ik dat niet meteen. Podium is het eerste doel en dan kijk ik verder."

Degenkolb moest het vorig jaar qua overwinningen afleggen tegen Kittel, maar heeft daar geen moeite mee. "Ik mag niet klagen over mijn aantal overwinningen. Ik heb voor het eerst een eendagskoers voor het team gewonnen in de World Tour. Veel winnen is leuk, maar een paar koersen eruit pikken van hoge kwaliteit is ook genoeg."

Dood

Zeges helpen Degenkolb en Kittel om het imago van het wielrennen in Duitsland verder op te poetsen. Beide veelwinnaars kunnen in hun thuisland nog niet altijd op grote waardering rekenen. De dopingperikelen hebben ervoor gezorgd dat Duitsland terughoudend is met complimenten aan wielrenners.

"Het is nog steeds niet makkelijk en we moeten ons best blijven doen om te laten zien dat we schoon sporten. We gaan elke dag de fiets op zonder doping en werken hard voor ons succes. Dat is de boodschap." 

"Het gaat beter, ze geloven in Marcel en in mij. We hebben een grote verantwoordelijkheid en dat kunnen we aan. Het is wel een soort druk. Je kunt je niet voorstellen wat er gebeurt als Marcel en ik in de fout zouden gaan. Dan zal wielrennen dood zijn in Duitsland."

De presentatie van een nieuwe sponsor is volgens Degenkolb goed voor het imago van het wielrennen in zijn land. "Er is veel Duitse pers hier en ik hoop dat we hier veel goeds uit kunnen halen. Het is goed dat een bedrijf zich in een moeilijke tijd voor een langere periode aan ons team heeft verbonden."

Lees ook: Juridische strijd voormalige Argos-ploeg met afgehaakte sponsor

Lees ook: Giant vier jaar hoofdsponsor voormalige Argos-wielerploeg