MILAAN - Vertwijfeling overheerste bij de spelers toen AC Milan na negentien minuten op een 2-0 voorsprong stond.

De Italianen waren erop gebrand de schande van de verloren eerste halve finale van de UEFA Beker (4-0) uit te wissen. Borussia Dortmund wankelde en kwam in de slotfase zelfs met 3-0 achter, maar dankzij de goal van invaller Ricken was de onzekerheid voorbij.

Wat kon Dortmund nou gebeuren na de riante zege in eigen huis? Ogenschijnlijk niets, maar trainer Matthias Sammer had vooraf al gewaarschuwd dat zijn ploeg Milan niet moest onderschatten. Daarom liet hij zijn beste spelers aantreden. Dus ook met Metzelder, Oliseh, Rosicky en Amoroso, (dragende) spelers die bij een volgende gele kaart de finale zouden mislopen.

Provocatie

"De 4-0 was een provocatie jegens Milan. Wij hebben nog niets. De beste spelers uit de ploeg laten, is het onheil over jezelf afroepen. Dat zou totaal een verkeerd signaal zijn", verklaarde Sammer.

Voor 25.000 toeschouwers in Milaan (hetzelfde stadion waar Feyenoord vorige week tegen Inter de basis legde voor de finale) liet Dortmund zich niettemin overrompelen.

De Italiaanse stormloop had een verlammende werking op de Duitsers. Milan had BvB de eerste helft volledig in de greep. Pas na de rust, bij een 2-0 achterstand, hervond de Duitse ploeg zich enigszins.

Maar het bleef een opwindende wedstrijd, met kansen over en weer. Dortmund-keeper Lehmann hield zijn ploeg een paar keer op de been.

Totaal verkeerd

In de elfde minuut was er de 1-0. Oliseh (ex-Ajax) dekte spits Inzaghi totaal verkeerd, waarna de Italiaanse international koppend scoorde. Acht minuten later stond het 2-0.

Verdediger Wörns maakte een fout en kreeg een vrije trap tegen. Doelman Lehmann kreeg de inzet van Pirlo niet onder controle, waarna Contra met een schot de keeper kansloos liet.

Een sensatie hing in de lucht. Milan kreeg kansen op meer goals. Lehmann liet na een schot van Kaladze de bal door de benen glippen, maar had alle geluk dat het speeltuig op de paal belandde.

In de e minuut kreeg Borussia de beste kans. Amoroso, die in Duitsland drie keer had gescoord, kopte op de lat. Op slag van rust pareerde Lehmann wèl een schot van Pirlo.

Meer grip

Amoroso had meteen in de hervatting moeten scoren. Vrij voor doel schoot hij over. Dortmund kreeg meer grip op Milan, zonder zelf goed te spelen. Amoroso kreeg echter een paar goede mogelijkheden.

De Braziliaan (niet geselecteerd voor de nationale ploeg) baarde voor de wedstrijd enig opzien door hardop te mijmeren over een transfer naar Juventus, zijn favoriete club. Dortmund laat hem beslist niet gaan, zei president Gerd Niebaum.

Spannend werd in de laatste minuten. Metzelder vloerde Inzaghi in de zestien meter en Serginho benutte de strafschop. Metzelder mist daardoor de finale. Maar invaller Ricken maakte een eind aan alle onzekerheid, 3-1.