De Nederlandse hockeyers hebben maandag tijdens de Hockey World League in New Delhi ook niet kunnen winnen van België.

De ploeg van bondscoach Paul van Ass kwam in de laatste groepswedstrijd van de finaleronde tegen het nog puntloze buurland niet verder dan een gelijkspel: 2-2.

Met vier punten eindigde Oranje in groep B op de derde plaats. Nederland speelt daardoor woensdag in de gegarandeerde kwartfinales tegen Duitsland, dat in poule A als tweede zal gaan eindigen.

De ploeg van Van Ass verloor eerder in India met 2-5 van Argentinië. De enige zege tot dusver behaalde Nederland tegen Australië (1-0).

Nederland had tegen België nog iets goed te maken. Oranje ging half november in Naaldwijk in een oefeninterland hard onderuit tegen de ploeg van Mark Lammers: 2-6. 

In New Delhi kenden de Belgen een matige start. Zowel het duel met Australië als met Argentinië ging met 2-3 verloren. Met een zege op Oranje zou het nog op de derde plaats belanden in groep B.

Tweede plaats

Nederland wist vooraf dat een overwinning op België met twee doelpunten verschil goed zou zijn voor de tweede plaats achter Australië, dat eerder op de dag hard uithaalde tegen Argentinië (6-1).

Dankzij een tip-in van Constantijn Jonker, die een voorzet van Robert van der Horst intikte, leek Oranje toch met een voorsprong de rust in te gaan. Uit de eerste strafcorner schoot Tom Boon echter raak, 1-1. 

Na de rust kwam er meer ruimte en daardoor ook meer leven in de wedstrijd. België drong Oranje terug en kwam in de 52e minuut door een schot van aanvoerder Felix Denayer op voorsprong (1-2).

In het Nederlandse slotoffensief tegen negen man, na twee gele kaarten bij België, voorkwam Jeroen Hertzberger de dreigende nederlaag: 2-2.

Reactie Van Ass

Van Ass heeft geen problemen met Duitsland als volgende tegenstander. "Ik vind het prima'', liet hij tegen de NOS weten.

''We willen onszelf hier meten met de beste ploegen. Dan is het fijn als je tegen Duitsland mag spelen. Natuurlijk, het had veel gescheeld als we woensdag tegen bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland hadden moeten uitkomen. Maar als we ver willen komen in dit toernooi, zullen we Duitsland hoe dan ook moeten verslaan.''