ROTTERDAM - Bijna de hele wedstrijd beheerste Feyenoord de halve finale in het toernooi om de UEFA-cup tegen Inter. Van 2-0 voor werd het in de slotfase echter geheel onverwachts 2-2.

Feyenoord kon het zich veroorloven, na de ineens wel zeer kostbare winst (1-0) een week eerder in Milaan.

Met een zenuwslopend eind liet Feyenoord alsnog de droom van zichzelf en het legioen in vervulling gaan. De Rotterdamse club plaatste zich donderdagavond ten koste van Inter voor de finale. Het mocht een kunststukje worden genoemd.

Een Nederlandse club in de eindstrijd van het tweede Europese toernooi, het was voor dit seizoen eigenlijk onmogelijk geacht. Vergeleken bij de top uit Italië, Engeland (of Schotland) en Duitsland is Feyenoord niet meer dan lowbudget. Geld zegt kennelijk niet alles in het internationale voetbal.

Vervoering

De fans, al uren van tevoren aanwezig, brachtten de spelers bijna in vervoering. Er heerste een stemming in de Kuip waarin de thuisclub bij wijze van spreken niet meer kon verliezen. De plaats in de zon die Feyenoord zich verwierf, ligt ook nog in eigen huis. Maanden geleden al besloot de UEFA dat de finale in Rotterdam plaatsvindt.

Een fraai serie zette Van Marwijk met zijn mannen neer. Freiburg, Glasgow Rangers en PSV werden eerder uit het toernooi gezet. Feyenoord nam deel aan het evenement als 'lucky loser' uit de Champions League. Tussen de grootverdieners kwamen de Rotterdammers niet verder dan plaats drie in de eerste ronde.

Troostprijs

Deelname aan de UEFA-beker gold aanvankelijk als troostprijs. In eerste instantie werd de koploper uit de Serie A toch wel als een maatje te groot gezien. Ergens leefde bij Feyenoord de gedachte de schade in Milaan zo beperkt mogelijk te houden, zodat het in eigen omgeving in elk geval nog een wedstrijd zou worden.

Hoe anders verliep het. Door een eigen treffer van Cordoba was er winst in San Siro. Het onmogelijke leek ineens mogelijk.

In Rotterdam was Inter, met zijn beste spitsen Vieri en Recoba doodleuk op de bank, aanvankelijk wat sterker. Problemen leken zich aan te dienen. Al vroeg in de wedstrijd raakte Van Persie geblesseerd, terwijl ook Kalou allesbehalve fit oogde. Van Marwijk besloot te gokken en liet beiden aanvankelijk staan.

Het pakte goed uit. In de 17e minuut liet Van Persie een voorzet op maat los die door Van Hooijdonk achter Toldo werd gekopt. Vervolgens verslikte Inter zich in onbesuisd aanvalsspel. Na ruim een halfuur kreeg Feyenoord daardoor alle ruimte voor de 2-0. De doorgebroken Kalou stuitte aanvankelijk nog op Toldo, maar Tomasson was in de buurt om de klus af te maken, 2-0.

Excuus

Inter had als excuus dat het door schorsingen en blessures achterin moest improviseren. Voor de overige linies had coach Cuper keus te over. Op zes plaatsen verschilde het elftal van dat van een week eerder. Toldo was terug in het doel, Ronaldo (nog lang niet de oude) en Seedorf speelden van het begin. Het mocht allemaal niet baten.

Het tweede deel had lange tijd alles weg van een verplicht nummer. Cuper nam niet eens meer de moeite zijn 'super-subs' van de bank te halen. Zes minuten voor tijd echter kwam Inter toch nog terug.

Christiano Zanetti schoot van dichtbij de 2-1 langs Zoetebier, vervolgens benutte Kallon een strafschop, 2-2. Nog geen minuut later was het duel gespeeld.

/SPORT'We hebben lef getoond'