Trucker Gerard de Rooy is zondag derde geworden in de zevende etappe van de Dakar Rally. De overwinning ging naar Edoeard Nikolajev.

De Rus parkeerde zijn Kamaz na 525 klassementskilometers als eerste voorbij de eindstreep in de buurt van Salta. Hij had vier minuten en 34 seconden voorsprong op De Rooy (Iveco).

De Brabander verstevigde echter zijn leidende positie in de algemene rangschikking doordat naaste concurrent Andrej Karginov meer toegaf. Het verschil met de Russische nummer twee is nu 37.50. Nikolajev heeft nog meer dan een uur achterstand.

Sainz

De Spaanse autocoureur Carlos Sainz heeft in zijn SMG de zevende etappe gewonnen. Bij de motorrijders was de dagprijs voor zijn landgenoot Joan Barreda (Honda). In de algemene rangschikking bleven respectievelijk Joan 'Nani' Roma (Mini) en Marc Coma (KTM) eerste.

Sainz was op het parcours van 533 kilometer in de buurt van Salta aanzienlijk sneller dan de Qatarees Nasser Al Attiyah. Het verschil op de eindstreep was vier minuten en 24 seconden. De gelouterde Fransman Stéphane Peterhansel gaf ruim zeven minuten toe.

Zijn achterstand op Roma, die vierde werd, is nog altijd meer dan een half uur. Bernhard ten Brinke (HRX) finishte knap als tiende, net voor Erik van Loon (Ford).

Barreda boekte zijn derde etappezege. In de rit naar Uyuni in Bolivia, over 401 kilometer, bouwde hij een voorsprong van vier minuten op op Coma. De Fransman Cyril Despres finishte als derde.\

Henk Knuiman en Robert van Pelt behoorden nog net tot de beste 25. Hans Vogels deed zondag niet veel voor hen onder.