Jan Blokhuijsen heeft zondag voor het eerst in zijn loopbaan de titel veroverd op het EK allround. De 24-jarige schaatser van Team Corendon sloeg toe op de afsluitende 10.000 meter.

Blokhuijsen rekende in een spannend gevecht af met Koen Verweij, die genoegen moet nemen met de tweede plaats in het klassement.

Verweij, die een voorsprong van ruim vijf seconden verdedigde, kon lang aanklampen, maar moest in het tweede gedeelte zijn landgenoot laten gaan. Blokhuijsen won met een tijd van 13.07,22 de 10.000 meter, Verweij werd tweede in 13.13,45. In de laatste rondes moest Blokhuijsen nog reageren op een versnelling van de TVM-schaatser.

Havard Bokko, na drie afstanden nog tweede in het klassement, veroverde het brons. De Noor kon op de afsluitende afstand niet mee met het geweld van de Nederlanders.

Renz Rotteveel werd zesde in de rangschikking na een 10.000 meter die hij aflegde in 13.26,75. Douwe de Vries klokte een tijd van 13.28,99 en werd zevende in het klassement.

Kramer

In 2011, 2012 en 2013 eindigde Blokhuijsen telkens als tweede op het EK. Drie jaar geleden was Ivan Skobrev de sterkste en in de afgelopen twee jaar moest hij zijn meerdere erkennen in Sven Kramer.

Kramer ontbrak dit weekeinde. De Fries vond het toernooi niet passen in zijn olympische voorbereiding.

Blokhuijsen is de vijftiende Nederlandse Europees kampioen allround. Nederland staat nu op 31 titels.

Eerder op de dag stelde Ireen Wüst de eindzege veilig bij de vrouwen. Het is de zesde keer in de EK-geschiedenis dat Nederland beslag legt op de dubbel.

Lees ook: Blokhuijsen: 'Deze stond op mijn verlanglijstje'

Lees ook: Verweij: 'Liever vierde dan op deze manier tweede'