De Nederlandse bobsleeërs Edwin van Calker en Ivo de Bruin hebben zaterdag bij de wereldbekerwedstrijd in het Zwitserse Sankt Moritz wederom een kans laten liggen een olympisch ticket in de tweemansbob te bemachtigen. 

Van Calker, al zeker van Sotsji in de viermansbob, eindigde met zijn broer Arnold als remmer op de twintigste plaats terwijl De Bruin met Dempster Wintersberger niet eens de tweede run haalde. Hij werd 23e en laatste.

De beste remmers van Nederland, Sybren Jansma en Bror van der Zijde, waren door blessures niet inzetbaar. De broers Van Calker eindigden in de eerste run als zestiende.

Doordat zij in de tweede run als 20e en laatste eindigden, wisten zij zich niet op te werken naar een plaats in de top tien. Die klassering is voor piloot Van Calker noodzakelijk voor olympische kwalificatie.

De Bruin, die in tegenstelling tot Van Calker geen nominatie op zak heeft, moet een keer bij de beste acht finishen. Beide piloten krijgen volgende week in Igls in Oostenrijk nog een kans op het startbewijs voor de Winterspelen.

Overwinning

De overwinning in Sankt Moritz ging naar de thuisfavorieten Beat Hefti en Alex Baumann. Na de tweede plaats in de eerste run noteerden zij de snelste tijd in de tweede afdaling, waarmee zij de Duitse combinatie Francesco Friedrich/Jannis Bäcker van de leidende positie stootten.

Dat duo moest in de eindklassering ook de Russen Aleksander Zoebkov en Alexej Vojevoda voor laten gaan.

De leiding in het klassement om de wereldbeker bleef in handen van de Amerikaan Steven Holcomb, die in Zwitserland vijfde werd.

Kamphuis

Bij de vrouwen eindigde Esmé Kamphuis op de elfde plaats. Met remster Melissa Boekelman achter haar in de bob zette de dertigjarige Zwolse, al zeker van deelname in Sotsji, in beide runs de twaalfde tijd neer.

Kamphuis moest in de eindstand bijna een seconde toegeven op de winnende combinatie Kaillie Humphries/Heather Moyse. 

De Canadese vrouwen stonden slechts op de tiende plek na de eerste afdaling, maar zetten in de tweede run verreweg de beste tijd van de dag neer. Hun opmars ging ten koste van Cathleen Martini en Christin Senkel uit Duitsland en het duo Fabienne Meyer/Tanja Mayer uit Zwitserland, de leidsters na de eerste afdaling.

Humphries behield de leiding in het wereldbekerklassement, waarin Kamphuis twaalfde staat.

Lees ook: Overzicht: gekwalificeerde Nederlanders voor Sotsji 2014

Lees ook: Hoe ziet het programma van de Spelen in Sotsji eruit?