Je staat er niet iedere winter bij stil, maar het was Rintje Ritsma die in 1995 met het formeren van het eerste commerciële schaatsteam een revolutie op ijs ontketende.

Uiteraard had het ontstaan ervan te maken met geld, maar het ging Ritsma, toen nog lid van de kernploeg, er ook om dat de KNSB niet tegemoet kwam aan de eisen van de topschaatsers voor realisatie van betere trainingsmogelijkheden en professionelere begeleiding.

Na heel wat geharrewar was het uiteindelijk Sanex dat in 'de witte kop en het blauwe pak' van Ritsma een levende fles douchegel zag en er voor zorgde dat de nieuw op te starten ploeg van start kon gaan met een budget van een miljoen gulden. Die gehele reconstructie lezen, inclusief de bekende tv-reclame waarin naar nu blijkt met plastic ijsblokjes werd gewerkt, is bijna twintig jaar na dato nog steeds de moeite van het lezen waard.

Het zal de verklaring van het succes van Andere Tijden Sport zijn. Het geschiedenisprogramma op televisie, dat ter gelegenheid van de aanstaande Winterspelen in Sotsji nu ook in boekvorm is uitgekomen en verhaalt over de afleveringen die sinds de winter van 2010 te zien waren.

Het grote verschil met de bewegende beelden is dat er op papier is gekozen vooral te berichten vanuit de invalshoek van de makers in de afgelopen vier jaar.

Franz Krienbühl

Zo vertelt Marcel Goedhart boeiend hoe de aflevering over schaatspakpionier Franz Krienbühl tot stand kwam, vooral dankzij een bezoek aan diens weduwe Josephine in Zwitserland. Goedhart sprak meerdere betrokkenen, putte uit veel bronnen en levert mede daardoor een uitstekend gedocumenteerd en bijzonder leuk verhaal af.

Iets dat ook op gaat voor de verhalen met en over (ijs)baanbreker Henk van der Grift (door John Appel) en ijsspeedwaycoureur Roelof Thijs (Jeroen Stekelenburg). Hét bewijs ook dat bijzondere sportverhalen niet altijd met de bij de massa bekende namen hoeven worden vertelt.

Zaakwaarnemer

Dat gaat niet op voor Gerard van Velde, winnaar van olympisch goud deze eeuw en reeds actief als schaatstrainer. Zijn eerdere worsteling met de klapschaats mag bekend zijn, zijn opleiding aan de slagersvakschool is dat minder.

En wie herinnert zich zijn eerste stappen als NOS-verslaggever naast Kees Jongkind (schrijver van dit verhaal), vlak nadat Van Velde in 1998 in Calgary opeens bekend maakte te stoppen? (Om niet veel later alsnog door te gaan met schaatsen).

Allerleukste feitje van deze uitgave: oud-Ajacied Piet Keizer was ooit zaakwaarnemer van Hilbert 'je moet nog een ronde' van der Duim.

Cijfer: 7,5

Andere Tijden Sport
Wintereditie
Uitgever: Spectrum
ISBN-nummer: 978 9000 331031 
Auteurs: meerderen
Pagina’s: 183
Prijs: 17,50 euro