De Dakar Rally 2014 heeft een dodelijk slachtoffer geëist. De Belgische motorrijder Erik Palante, die op een Honda al voor de elfde keer meedeed aan de Zuid-Amerikaanse woestijnrace, verongelukte donderdag tijdens de vijfde etappe.

Die voerde de karavaan van Chilecito naar Tucuman.

Palante werd vrijdagmorgen lokale tijd pas gevonden door een 'bezemwagen', die de etappe nareed. Zijn lichaam werd aangetroffen bij kilometerpunt 143. De crosser uit Luik zou 21 januari 51 zijn geworden.

De organisatie liet weten geen enkel waarschuwingssignaal van Palante te hebben ontvangen. De ervaren coureur was nog wel gezien op een plek waar water werd uitgedeeld.

Het Openbaar Ministerie van Belén, in de provincie Catamarca, stelt een onderzoek in naar de doodsoorzaak en de omstandigheden onderweg.

De etappe was zwaar en zo gevaarlijk, dat werd besloten alleen de trucks en de auto's aan het tweede gedeelte te laten beginnen. Veel motorrijders kwamen op het eerste traject ten val en raakten gewond of verdwaalden en strandden. De helikopterpiloten hadden overwerk.

Versluis

Peter Versluis heeft vrijdag de zesde etappe op z'n naam geschreven. De trucker uit Werkendam, aan het stuur van een MAN-vrachtwagen, was op het korte traject in het onherbergzame gebied tussen Tucuman en Salta in het noorden van Argentinië ruim een minuut sneller dan de Rus Andrej Karginov (Kamaz). Landgenoot Marcel van Vliet (MAN) finishte als derde.

De leidende positie van Gerard de Rooy (Iveco) kwam in deze 'tussensprint' van slechts 156 klassementskilometers niet in gevaar, al verloor de Brabander in de gauwigheid toch meer dan vier minuten.

Hij werd zevende, achter teammaat Hans Stacey, die als vijfde over de eindstreep stoof. Karginov, de nummer twee van de algemene rangschikking, liep wel weer iets in. Zijn achterstand op De Rooy is nu 29.05.

Peterhansel

Bij de auto's boekte Stéphane Peterhansel zijn tweede dagsucces. De Fransman bleef Nasser Al-Attiyah uit Qatar voor. De Argentijn Orlando Terranova werd derde. De leiding in het klassement is in handen van de Spanjaard Nani Roma, die ruim een halfuur voorsprong heeft op Terranova.

Motorcoureur Alain Duclos troefde Marc Coma af. De Fransman had een voorsprong van 1.15 op de Spaanse klassementsleider. Michael Metge uit Frankrijk legde beslag op de derde plaats. Coma heeft in de algemene rangschikking een voorsprong van ruim 42 minuten op landgenoot Joan Barreda.

Rafael Sonik won de etappe bij de quads. De Pool hield de Uruguayaan Sergio Lafuente, die donderdag zegevierde, en Victor Manuel Gallegos Lozic uit Chili achter zich.