Scheidsrechtersbaas Dick van Egmond denkt dat Björn Kuipers een goede kans maakt om deze zomer naar het WK in Brazilië te gaan. De arbiter uit Oldenzaal floot afgelopen jaar diverse belangrijke wedstrijden.

"We hebben met hem een fantastisch boegbeeld en hij is natuurlijk een goede kandidaat om naar het WK te gaan", aldus de coördinator scheidsrechterszaken van de KNVB in gesprek met NUsport.

"Ik wil niet te aanmatigend zijn. Het is aan de FIFA om iemand aan te wijzen, maar we hebben goede hoop. Hij ontwikkelt zich goed en heeft een geweldig jaar gehad, dus ik heb er zeker vertrouwen in."

Kuipers floot onder meer de finales van de Europa League en de Confederations Cup. Ook de heenwedstrijd in de halve finales van de Champions League tussen Borussia Dortmund en Real Madrid werd onder zijn leiding gespeeld.

Van Egmond is tevreden over hoe de Nederlandse arbiters zich internationaal manifesteren. Bas Nijhuis behoorde tot een groep van twaalf leidsmannen die de kans had om tot de elitegroep van onder meer Kuipers door te dringen, maar haalde de schifting niet.

"Uit die groep van twaalf is er eentje doorgegroeid, dus de spoeling is gewoon heel dun. Hij had graag die stap gemaakt en ik had het zelf ook erg leuk gevonden. We zien internationaal gezien duidelijk verbetering, maar er is gewoon heel weinig ruimte om door te groeien."

Speerpunten

De scheidsrechters hebben drie speerpunten meegekregen voor de tweede seizoenshelft in de eredivisie. Het ontnemen van een scoringskans wordt nog steeds bestraft met een rode kaart, ernstig gemeen spel moet streng aangepakt worden en fel protesteren tegen de arbitrage blijft tot een gele kaart leiden.

Binnen de UEFA wordt flink gediscussieerd over de zogeheten 'triple punishment'-regel die inhoudt dat het ontnemen van een scoringskans in het strafschopgebied leidt tot een penalty, een rode kaart en de daaropvolgende schorsing. "Het moet nog steeds en is Europees gezien ook een speerpunt", verduidelijkt Van Egmond.

"We begrijpen wel dat er discussie over is, maar we moeten ons ook realiseren waar die regel vandaan komt. Die stamt nog uit de kamikazetijd van de keepers. Toen kwamen ze met grote snelheid uit en dan zagen ze maar wie er geraakt werd. Dat zie je niet meer, maar we moeten er ook voor waken dat het niet terugkomt."

Havenaar

Naast die regel blijven de arbiters ook scherp op spelers die een tegenstander blesseren door over de bal heen op de enkel te trappen. Het meest recente voorbeeld daarvan is de overtreding die Vitesse-spits Mike Havenaar beging op Stijn Schaars. De actie leidde tot een schorsing van drie duels en een flinke blessure voor de PSV'er.

"Dat is een belangrijk aandachtspunt en de overtreding van Havenaar is daar een goed voorbeeld van. Het brengt de gezondheid van spelers in gevaar en dat moeten we bestraffen. De enorme snelheid waarmee dat gaat, maakt het wel vaak moeilijk te beoordelen."