AMSTERDAM - Bij de Nederlandse cricketbond (KNCB) heerst maandag vooral verslagenheid over de massale vechtpartij zondag in Capelle aan den IJssel tijdens de competitiewedstrijd tussen de hoofdklassers Jinnah en Hermes DVS. Het duel moest worden gestaakt.

Een groep van ongeveer 25 Pakistani bestormde gewapend met messen en slagbats het veld en viel de spelers aan van Jinnah, een Amsterdamse club van in Nederland wonende Pakistani. De politie haalde de kemphanen uit elkaar. Clubsecretaris J. Shah Mohammed van Jinnah raakte gewond en moest zich in een ziekenhuis laten behandelen.

'Te zot woorden'

De cricketbond zit goed in zijn maag met het incident. "We zijn een nieuwe wereld binnengetreden", zegt de onthutste directeur Alex de la Mar. "We pretenderen een sport van gentlemen te zijn, maar een grote vechtpartij op een cricketveld tart natuurlijk alle regels van het fatsoen. Wat moet je hier nou van zeggen, het is gewoonweg te zot voor woorden."

Het bestuur van de cricketbond zal op zeer korte termijn bijeenkomen om zich over de kwestie te buigen. De la Mar weet nog niet welke strafmaatregelen de bond zal treffen. "We willen weleens weten wat er precies aan de hand is bij die club. Het is duidelijk dat er een tweedeling is binnen Jinnah, maar het is toch wel even schrikken als een onderlinge strijd zo agressief naar buiten komt."

Strijd

Bij Jinnah is een strijd om de macht gaande tussen de twee belangrijkste geldschieters, secretaris Shah Mohammed en bestuurslid Kalil Ur Rehman. Beiden zijn ondernemer en hebben veel geld gestoken in de vorig jaar naar de hoofdklasse gepromoveerde club, beiden menen het voor het zeggen te hebben.

Onenigheid over de samenstelling van het eerste elftal en het aantrekken van trainers leidde er vorige week toe dat Mohammed zijn rivaal Rehman, die tevens aanvoerder van het team is, schorste. Vanaf dat moment is Jinnah verdeeld in twee kampen die elkaar naar het leven staan.

Er waren al problemen voor de wedstrijd van zondag verwacht en daarom was het duel uit voorzorg verplaatst naar het veld van Sparta in Capelle aan den IJssel. Toen de aanhang van het kamp-Rehman daar lucht van kreeg, toog zij naar Capelle en bestormde daar woedend het veld, gewapend met loden pijpen, slagbats en zelfs messen.

Angst

De cricketers van tegenstander Hermes DVS waren weliswaar geen mikpunt van het geweld, maar zij sloegen van angst op de vlucht. Voorzitter René van Ierschot van de KNCB probeerde vergeefs de withete Pakistani tot bedaren te brengen. Uiteindelijk greep de politie in. Zij verrichtte geen arrestaties. De spelers van Hermes keerden twee uur na de veldslag terug om hun spullen op te halen.