Het EK allround in Hamar past bij Ireen Wüst prima in haar voorbereiding op de Olympische Spelen, maar meer ook niet. De TVM-rijdster ziet het toernooi, dat zaterdag en zondag verreden wordt, meer als een tussendoortje.

"In een normaal seizoen is het EK één van de drie belangrijke wedstrijden, naast de WK's", stelt Wüst. "Maar dit jaar zijn er twee wedstrijden van belang. Eigenlijk is het er maar één, de Spelen, maar de tweede had ik nodig om er te komen, het OKT."

"Nu staat dit toernooi in het teken van de Spelen. Het is wellicht oneerbiedig om te zeggen, maar dit jaar staat het EK op het tweede plan."

Dat uit zich niet zozeer in de mentale benadering van Wüst, maar meer in haar trainingsvoorbereiding. Voor het OKT en de Spelen neemt ze rust, maar dit EK maakt juist deel uit van een trainingsblok.

Dat verandert niets aan de ambitie van Wüst. "Als ik meedoe dan wil ik winnen. Ik wil mijn titel prolongeren en daar ga ik mijn best voor doen", benadrukt ze. "En ook al ben ik misschien wat procenten minder dan tijdens het OKT, ik denk dat ik nog steeds kan winnen."

Kemkers

In de afgelopen jaren merkte Wüst dat ze van het rijden van wedstrijden beter werd. Mede daarom nam haar coach Gerard Kemkers het EK op in de seizoensplanning, maar voor Wüst is het EK ook erg leerzaam op weg naar de Spelen.

"Ik gebruik dit toernooi om aan mijn wedstrijdtactiek te schaven. Zo reed ik dit seizoen pas één vijf kilometer. En vooral voor de drie en de vijf kilometer zal dit een leerzaam weekend worden."

Het EK in Hamar wordt al het tiende Europese kampioenschap voor de 27-jarige Wüst. "Dan voel ik me ineens best oud", lacht ze. "Maar de echte 'überoma', Claudia Pechstein, doet natuurlijk ook mee."

Van de Duitse en van Martina Sablikova verwacht Wüst de meeste weerstand tijdens het kampioenschap. Hoe sterk die zal zijn, durft ze niet te zeggen. "Ik weet ook niet hoe bijvoorbeeld Sablikova zich heeft voorbereid. Voor mij was het OKT een soort blauwdruk voor de Spelen, maar zij heeft geen kwalificatietoernooi gehad. Misschien zijn de drie en vijf kilometer voor haar wel heel belangrijk."