Thomas Hitzlsperger is vier maanden na het einde van zijn voetbalcarrière uitgekomen voor zijn homoseksualiteit.

De 52-voudig Duits international vertelt in een interview met de Duitse krant Die Zeit dat hij met zijn coming out hoopt de discussie over homoseksualiteit in het voetbal op gang te brengen.

"Het was een moeilijk proces in mijn leven. Pas de afgelopen jaren kwam ik erachter dat ik liever met een man wil samenleven", aldus Hitzlsperger, die op 31-jarige leeftijd moest stoppen wegens blessures.

Het moment van de bekendmaking heeft hij bewust gekozen. ''Ik heb het gevoel dat het juiste moment nu aangebroken is. De Spelen in Sotsji staan voor de deur en ik denk dat we kritisch moeten zijn tegen de regeringen die zich negatief tegenover homoseksualiteit opstellen.''

Hitzlsperger is tot nu toe de speler met de grootste naam die uit de kast komt. De voormalig middenvelder speelde onder meer voor Aston Villa, VfB Stuttgart en Lazio Roma.

Eerder maakte ook Robbie Rogers, spelend voor Los Angeles Galaxy, bekend op mannen te vallen. De Amerikaan vond dat reden genoeg om te stoppen met voetballen, maar pakte zijn carrière weer op nadat hij veel positieve reacties had gekregen op zijn openhartigheid.

Bijval

Volgens Hitzlsperger wordt homoseksualiteit binnen het profvoetbal vooral genegeerd. Hoewel er ongetwijfeld meer voetballers zijn die dezelfde seksuele voorkeur hebben, kan Hitzlsperger geen andere speler noemen waar hij dat zeker van weet.

De Duitse belangenorganisatie van homo- en biseksuelen juicht de bekentenis van Hitzlsperger toe. ''Het is een zeer bemoedigend teken, in het bijzonder voor jonge voetballers, dat je er openlijk voor uit kunt komen en geen verstoppertje meer hoeft te spelen'', aldus Jörg Steinert van de Duitse evenknie van de Nederlandse instantie COC.

Hitzlsperger kreeg ook bijval van politicus Volker Beck. ''Ik hoop dat het taboe binnen de voetbalwereld eindelijk voorbij is. Het is nu aan de Duitse voetbalbond DFB om actieve spelers zover te krijgen ook voor hun seksuele voorkeur uit te komen als die niet heteroseksueel is."

Ook Wolfgang Nierbach, voorzitter van de Duitse voetbalbond DFB, steunt Hitzlsperger. ''Thomas Hitzlsperger was in zijn periode als international een voorbeeldige prof, voor wie ik het grootste respect heb.'' 

''En dat respect is nu nog groter geworden. Hij heeft zich onderscheiden door openlijk voor zijn seksuele voorkeur uit te komen. Ik geef hem mijn woord dat hij van ons alle ondersteuning kan krijgen in zijn strijd'', aldus Nierbach.

Lees ook: Hesp: 'Stimulans voor andere homoseksuele voetballers'