Gerard de Rooy heeft dinsdag naast de zege van de derde etappe van de Dakar Rally gegrepen. De Brabantse trucker moest in zijn Iveco 2.42 toegeven op de Rus Andre Karginov.

Marcel van Vliet eindigde als zesde, op ruim zeven minuten van de etappewinnaar. Martin van den Brink reed naar de achtste plaats.

De Rooy werd dinsdag voor de start van de derde rit van San Rafael naar San Juan in Argentinië wel alsnog uitgeroepen tot winnaar van de tweede etappe. Hij kreeg van de wedstrijdorganisatie de tijd vergoed die hij in de rit had verspeeld door een concurrent te helpen.

De Rooy blijft het algemeen klassement aanvoeren. Van Vliet volgt op achttien minuten als tweede. Karginov, de winnaar van derde etappe, klom naar de derde positie met een achterstand van ruim 39 minuten.

Verhoeven

Voor motorcoureur Frans Verhoeven is de Dakar Rally voorbij. Hij heeft dinsdag bij een valpartij in de derde etappe van de koers door Zuid-Amerika een arm gebroken. 

Volgens zijn ploeg kan hij de race van San Rafael naar San Juan in Argentinië niet meer hervatten.

Verhoeven reed met zijn Yamaha op de tiende positie toen hij ten val kwam.

Rotsblok

''Tijdens de klassementsproef reed ik op 4300 meter hoogte met een niet al te hoge snelheid tegen een rotsblok aan en viel'', reageerde Verhoeven.

''Toen ik opstond was ik best wel duizelig, waarschijnlijk door de hoogte waarop wij ons bevonden, dacht ik nog. Maar achteraf bleek de pijn toch van mijn gebroken elleboog te zijn. Ik ben er goed ziek van. Het ging juist zo lekker, ik zou vandaag de top tien zijn binnen gereden, en dan ineens lig je op de grond.''

''Wat mij wel opviel, was dat het vrij lang duurde voordat één van de achterblijvers mij voorbij kwam. Maar ja, daar heb ik nu helaas niets meer aan. Eén ding staat helaas vast, als deelnemer aan de Dakar 2014 zit het er voor mij op.''

Verhoeven bezette na twee ritten de vijftiende plek in het algemeen klassement. In 2013 eindigde hij uiteindelijk als negende en won hij de negende etappe.

De Spanjaard Joan Barreda schreef de derde etappe op zijn naam. De coureur was op zijn Honda ruim vier minuten sneller dan de Fransman Cyril Despres. De Spanjaard Marc Coma finishte als derde op een achterstand van bijna zeven minuten. 

Barreda heeft ook de leiding in het algemeen klassement. Hij heeft een voorsprong van ruim dertien minuten op Despres.

Wevers

Erik Wevers is dinsdag als achtste geëindigd in de derde etappe van de Dakar Rally voor auto's. De Nederlander moest met zijn Belgische co-piloot Fabian Lurquin in zijn Ford HRC ruim tien minuten toegeven op de Spaanse winnaar Nani Roma.

De Pool Krzysztof Holowczyc eindigde als tweede, op ruim een minuut van de winnaar. De Zuid-Afrikaan Leeroy Poulter finishte als derde in de rit van San Rafael naar San Juan.

Wevers klom in het algemeen klassement naar de negende plaats. Hij heeft een achterstand van ruim 44 minuten op koploper en etappewinnaar Roma.