Vitesse had de garantie dat Dan Mori de Verenigde Arabische Emiraten in zou komen voor een trainingskamp.

Pas een dag voor vertrek kreeg de club te horen dat Mori het land niet in mocht, omdat hij de Israëlische nationaliteit heeft. Dat zei woordvoerster Ester Bal van de club maandag in het Radio 1 Journaal.

''We spelen tegen clubs die er op rekenen dat we komen'', aldus Bal. ''En we willen ons goed voorbereiden op de tweede seizoenshelft.''

De trip afzeggen was volgens haar een dag voor vertrek geen optie. De wedstrijdorganisatie zou hebben toegezegd dat Mori het land in zou kunnen.

KNVB

Mori liet zondag weten in Nederland te gaan trainen, met de beloften van Vitesse. Op zijn Facebookpagina wenste hij iedereen in de Emiraten een fijne week toe. ''Het is vooral voor die jongen vervelend'', zei Bal. ''Hij wilde zelf dat het team zou gaan.''

Trainer Peter Bosz onthoudt zich van commentaar. "Wat die politici roepen, dat is wel langs mij heengegaan. We zijn vannacht hier aangekomen en ik heb dat allemaal niet meegekregen. Ik heb daar geen boodschap aan, nee. Ik doe hier mijn werk, ik ben voetbaltrainer."

De KNVB mengt zich niet in de discussie over Mori. ''Het is vooral een politieke kwestie'', reageert een woordvoerder van de nationale voetbalbond.

''Het is aan een club om te bepalen waar een trainingskamp wordt belegd. Daar is iedere vereniging vrij in. Wij staan daar buiten. We begrijpen dat Vitesse ook flink baalt van hoe dit is uitgepakt.''

Politiek

De PVV, de VVD en het CDA reageerden zondag kritisch op de beslissing van Vitesse om toch af te reizen naar de Verenigde Arabische Emiraten.

"Vitesse had niet meer naar VAE moeten gaan. Uit protest tegen weigeren Mori", twitterde PVV-leider Geert Wilders. "Nu accepteren ze jodenhaat Emiraten. Laf."

Ook CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt liet van zich horen. "Vitesse is een club zonder ruggengraat door hier aan toe te geven en gewoon naar Abu Dhabi te gaan zeg", meldde hij via Twitter.

VVD-buitenlandwoordvoerder Han ten Broeke vindt dat Vitesse 'serieus' moet overwegen niet op trainingskamp naar de Verenigde Arabische Emiraten te gaan. De Verenigde Arabische Emiraten erkennen Israël niet, maar dat betekent volgens Ten Broeke niet dat er geen contacten zijn.

Hij wijst erop dat een Israëlische tennisser wel eens is toegelaten tot een toernooi in het land na druk van de Amerikaanse speler Andy Roddick. Ook had Vitesse volgens de liberaal de hulp kunnen inroepen van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gepiepeld

Ook het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) vindt dat Vitesse de trip had moeten afzeggen.

"Vitesse is gepiepeld door de Verenigde Arabische Emiraten. De club had zo sportief moeten zijn om niet te gaan toen op het laatst bleek dat speler Dan Mori het land niet in mocht", aldus directeur Esther Voet.

Voet vindt dat de Arnhemse club verhaal moet halen bij de FIFA over de weigering de speler met een Israëlisch paspoort toe te laten. "Ik ben benieuwd hoe dat straks in Qatar gaat lopen, waar in 2022 het WK wordt gehouden", kijkt ze vooruit.

Volgens Voet komt het vaker voor dat Israëlische sporters op de een of ander manier worden geweerd. Zo werd in oktober nog de vlag van Israël niet getoond toen een Israëlische zwemster zilver had gewonnen in Qatar.