Vrachtwagencoureur Marcel van Vliet is zondag in Argentinië als derde geëindigd in de eerste etappe van de Dakar Rally.

De Nederlander moest in de rit van Rosario naar San Luis de Rus Ayrat Mardejev en de Tsjech Ales Loprais voor zich dulden.

Van Vliet had een achterstand van 21 seconden op de winnaar. Gerard de Rooy finishte als vierde op 1.33 van Mardejev. Hans Stacey arriveerde als zesde op 8.09.

Auto's

De Portugese autocoureur Carlos Sousa heeft zondag in Argentinië de eerste etappe van de Dakar Rally bij de auto's gewonnen.  Hij bleef in de rit van Rosario naar San Luis de Argentijn Orlando Terranova en Nasser Al-Attiyah uit Qatar voor.

De Nederlander Erik van Loon had een goede start. De Brabander kwam op de eerste dag als tiende binnen. Hij had ruim zes minuten achterstand op Sousa.

Van Loon was verheugd over zijn mooie resultaat. ''Een dag om in te lijsten”, zei hij na afloop. ''Het is misschien raar om het te zeggen over een etappe van slechts 180 kilometer, maar ik beschouw het als een van mijn beste etappes ooit. Misschien wel dé beste. Ik ben in elk geval nog nooit zo goed aan de Dakar begonnen als nu.''

Het was wel een inspannende dag. ''Het was echt geen gemakkelijke proef. Er zaten veel snelle stukken in, met gemene bochtjes en gaten en geulen die je niet zag en die niet duidelijk in het roadbook stonden. Wij hebben één keer veel geluk gehad, toen we in de zesde versnelling met 150 kilometer in zo’n geul knalden. We landden op de neus en waren bijna gerold."

"We hadden vooraf al het idee dat hier meer te verliezen was dan te winnen. Dat bleek onderweg ook wel. In dit veld en in deze etappe tiende worden, zonder ook maar een krasje op de auto, daar ben ik heel trots op. Deze strategie houden we vast.''

Motoren

De Spanjaard Joan Barreda schreef de eerste etappe bij de motoren op zijn naam. De Honda-coureur troefde de twee topkandidaten voor de eindzege in de monsterrally door Zuid-Amerika af: zijn landgenoot Marc Coma (KTM) en de Franse titelverdediger Cyril Despres (Yamaha).

Barreda klokte in de klassementsproef van 180 kilometer tussen Rosario en San Luis in Argentinië een tijd van twee uur en 25.31 minuten. Oud-winnaar Coma, die vorig jaar met een blessure kort voor de rally moest afzeggen, was 37 seconden langzamer. Despres zat 1.40 minuut achter de winnaar.

Verhoeven

Frans Verhoeven (Yamaha) kon niet mee in het geweld vooraan. De Brabander had de achttiende tijd op bijna zeven minuten van Barreda.

Hoewel hij niet bij de eerste tien finishte, was Verhoeven toch te spreken over de eerste dag. ''Ik zat lekker in mijn ritme, heb geen risico's genomen. Er zijn nog dertien dagen te gaan, ik denk dat ik er goed voor sta", oordeelde hij.

Het was volgens Verhoeven meteen een lastige dag. ''Het was een korte special, maar nog best wel pittig. Heel veel draaien en keren met best wel moeilijke punten, die lastig in te schatten waren. Maar ik heb toch lekker kunnen rijden."

Lees ook: De Rooy: 'Niet nogmaals naast de prijzen grijpen'