Tiny Sanders heeft vrijdag op de nieuwjaarsreceptie aangekondigd dat hij in het voorjaar vertrekt als algemeen directeur van PSV. De beleidsbepaler trad in 2010 in dienst bij de Eindhovenaren, maar heeft besloten zijn termijn van vier jaar niet te gaan verlengen.

De voormalige topman van Campina laat naar eigen zeggen een gezonde club achter. Sanders beschrijft de situatie van PSV als 'eensgezind, met een heldere visie en structureel gezond'.

"Het waren binnen PSV boeiende, uitdagende, fascinerende, liefdevolle en energievretende jaren, waar nu een einde aan gaat komen."

"Inmiddels is het langetermijnvoetbalbeleid helder met een uitstekende, bij PSV passende bezetting van alle functies. Ook financieel, organisatorisch, commercieel en met marketing staan we er structureel gezond voor met een bezetting om trots op te zijn."

Op verzoek van de Raad van Commissarissen maakt hij nog wel het seizoen af, als dat bij het zoeken naar een opvolger beter uitkomt.

Sanders volgde in het voorjaar van 2010 Jan Reker op in het Philips Stadion. Onder leiding van de 57-jarige Brabander sloot PSV tweeënhalf jaar geleden onder meer een lucratieve gronddeal met de gemeente Eindhoven.

Resultaten

Gedurende de bewindsperiode van Sanders bereikten de Eindhovenaren geen enkele keer het hoofdtoernooi van de Champions League. Voor zijn aantreden was de financiële huishouding grotendeels ingericht op die inkomsten, waardoor een financiële herstructurering noodzakelijk was.

Afgelopen seizoen boekte PSV dankzij de verkoop van spelers een bescheiden winst van 300.000 euro.

Sportief was PSV minder succesvol onder Sanders. Tijdens zijn eerste drie seizoenen legde de 21-voudig landskampioen alleen beslag op de KNVB-beker en Johan Cruijff Schaal van 2012. In het jubileumjaar van het honderjarige bestaan (2013) greep PSV naast alle prijzen.

Ook de huidige voetbaljaargang verloopt vooralsnog alles behalve voorspoedig. PSV staat zevende in de eredivisie met elf punten achterstand op koploper Ajax en is ook al uitgeschakeld in de Europa League en de KNVB-beker.

Termijn

Sanders kondigde bij zijn aanstelling als algemeen directeur al aan dat hij maximaal zes jaar zou blijven, maar dat hij in principe na zijn termijn van vier jaar zou vertrekken. Hoewel hij daar later minder stelling over was, ziet hij nu toch geen aanleiding om nog langer te blijven.

Lees ook: Brands: 'Moeten beslissing van Sanders respecteren'