Met Stijn Schaars terug bij de selectie is PSV vrijdag begonnen aan de voorbereiding op de tweede seizoenshelft.

Trainer Phillip Cocu stapte rond 15.00 uur met 23 spelers het veld van De Herdgang op. Enkele honderden supporters verwelkomden de PSV'ers met een applausje bij de eerste training van het nieuwe jaar.

Schaars liep begin december in de verloren competitiewedstrijd tegen Vitesse een haarscheurtje op aan de onderkant van zijn rechterkuitbeen.

De verwachting was dat hij daardoor de start van de tweede seizoenshelft niet zou halen, maar het herstel vordert gestaag. In tegenstelling tot Schaars ontbraken Georginio Wijnaldum en Tim Matavz vrijdag nog op het veld.

Wijnaldum werkt nog aan zijn herstel na een slepende rugblessure. De aanvoerder van PSV staat al sinds half september aan de kant.

Voor Wijnaldum komt de eerste competitiewedstrijd van 2014, op 19 januari in Amsterdam tegen koploper Ajax, in ieder geval te vroeg. Matavz is op de weg terug na een knieoperatie. Het is nog onduidelijk wanneer de Sloveense spits klaar is voor zijn rentree.

Gran Canaria

PSV presenteerde voor de training drie jonge aanwinsten: spits Alex Schalk, aanvaller Aleksander Boljevic uit Montenegro en de Tsjechische verdediger Ales Mateju (17). Die laatste gaat met de A1 meedoen, Schalk (21) en Boljevic (18) sluiten aan bij Jong PSV. De drie nieuwelingen komen allemaal op huurbasis naar Eindhoven.

PSV vliegt maandag naar Gran Canaria, waar de selectie van Cocu een trainingskamp van een week heeft belegd. De huidige nummer zeven van de eredivisie doet op het Spaanse eiland voor de vijfde keer mee aan het toernooi om de Maspalomas Cup.

PSV speelt op 9 januari tegen de Bulgaarse club Lokomotiv Plovdiv en twee dagen later tegen FC Augsburg uit Duitsland of de Chinese club Shanghai Shenhua. Een week daarna hervat PSV het seizoen tegen Ajax. Na achttien wedstrijden bedraagt de achterstand op de titelverdediger uit Amsterdam al elf punten.