Sven Kramer denkt volgende maand bij de Spelen in Sotsji niet alleen op de vijf en tien kilometer, maar ook op de 1500 meter een goede kans te maken op een individuele medaille.

De TVM-rijder werd maandag slechts zesde op de schaatsmijl bij het olympisch kwalificatietoernooi en baarde vooral opzien door zijn tegenstander Thomas Krol tijdens de baanwissel vlak voor de bocht te passeren.

"Ik heb die beelden nog wel even teruggezien ja. Op televisie lijkt het wat makkelijker dan het in werkelijkheid is. Achteraf had ik misschien wel makkelijk achterlangs gekund", aldus Kramer in gesprek met NUsport.

De Fries, die vier jaar geleden in Vancouver het goud op de tien kilometer misliep door een verkeerde wissel, denkt dit soort capriolen niet nog een keer uit te moeten halen. "Mijn 1500 meter was gewoon niet onwijs goed en dan krijg je zulk soort dingen."

"Het zij zo, waarschijnlijk is dit in Sotsji niet aan de orde. Met een harde eerste ronde denk ik wel dat ik een medaille kan pakken op de 1500 meter. Dat ga ik wel proberen. Ik heb op de vijf en tien kilometer goed gereden in Thialf, maar ik hoop dat het nog beter gaat in Sotsji."

Bekijk het interview:

Bergsma

Naast de drie individuele afstanden rijdt Kramer de ploegenachtervolging, waarop hij geldt als de belangrijkste man. Hij is opgelucht dat Jan Blokhuijsen en Koen Verweij er ook in geslaagd zijn om zich individueel te plaatsen. Jorrit Bergsma is volgens Kramer de ideale vierde man voor het laatste onderdeel van de Spelen.

De BAM-rijder liet afgelopen zomer het trainingskamp van de achtervolging lopen en reed dit seizoen nog niet met Kramer. Toch mag hij probleemloos aansluiten van de 'aanvoerder'. "Dat is allemaal uit de lucht. Hij is op dit moment wel de beste toevoeging. We gaan echt als één Nederlands team naar de Spelen toe."

Bergsma was op het OKT in Heerenveen juist de belangrijkste uitdager van Kramer op de langste afstanden. "We zijn elkaars grote concurrenten op de vijf en tien kilometer, maar als we nog samen de ploegenachtervolging binnen kunnen halen is dat alleen maar mooi meegenomen."

Bij de vrouwen zijn vijf schaatssters beschikbaar voor de achtervolging. Een extra naam bij de mannen in de persoon van bijvoorbeeld Mark Tuitert is volgens Kramer geen noodzaak. "Ik denk dat het op dit moment niet nodig is en daar heb ik eigenlijk ook niet over nagedacht. Dat moet je aan bondscoach Arie Koops vragen."

Lees ook: Schippers laat kabinet bepalen of ze naar Spelen gaat

Lees ook: Olympische ploeg officieel overgedragen aan NOC*NSF