Michel Mulder gaat zijn titel bij het wereldkampioenschap sprint verdedigen. Ook zijn broer Ronald doet op 18 en 19 januari mee in Nagano. Jan Blokhuijsen heeft besloten toch te starten bij het EK allround.

Dat maakte schaatsbond KNSB donderdag bekend. De selecties voor het WK en het EK zijn opgemaakt naar aanleiding van de resultaten bij het olympisch kwalificatietoernooi in Thialf.

De broers Mulder twijfelden over deelname aan het WK sprint, omdat drie weken later de Olympische Spelen beginnen. Beide sprinters besloten na overleg met hun coaches om toch naar Japan af te reizen.

De derde Nederlandse deelnemer is Kjeld Nuis. De ploeggenoot van Ronald Mulder was de grote verliezer van het olympisch kwalificatietoernooi. Nuis wist zich in Heerenveen niet te plaatsen voor de Spelen.

Stefan Groothuis vindt het toernooi niet passen in zijn voorbereiding op Sotsji en ziet af van deelname. Thomas Krol is reserve. De sprinter van Team beslist.nl eindigde bij het kwalificatietoernooi als vierde op de 1000 meter, maar dat was niet voldoende voor een olympisch ticket.

Dames

Bij de dames heeft Nederland vier startplekken voor het WK. Margot Boer, Laurine van Riessen, Thijsje Oenema en Anice Das zullen deze opvullen. Annette Gerritsen is reserve.

Boer en Van Riessen zijn geplaatst voor de Spelen, terwijl Oenema en Das niet naar Sotsji mogen.

EK allround

De KNSB maakte ook de selecties bekend voor het Europees kampioenschap allround van volgende week in Hamar.

Blokhuijsen zal toch afreizen naar Noorwegen om deel te nemen aan het toernooi. De schaatser twijfelde bij het OKT nog, omdat het evenement niet goed zou passen in zijn voorbereiding op de Spelen.

Koen Verweij had eerder zijn deelname al toegezegd. Douwe de Vries en Renz Rotteveel zijn de andere twee deelnemers, Bob de Jong is reserve.

Blokhuijsen en Verweij zijn twee belangrijke titelkandidaten in Hamar. Titelverdediger Sven Kramer, die heerst bij het allrounden, doet op 11 en 12 januari niet mee. De TVM'er richt zich op de Olympische Spelen, waar hij drie gouden medailles wil winnen. Het EK past niet in zijn voorbereidingsprogramma.

Wüst

Ireen Wüst, ploeggenote van Kramer, zal juist wel gaan proberen haar titel te prolongeren. Zij ziet het toernooi als een 'goede prikkel' voor haar lichaam richting Sotsji, zo vertelde ze vorige week in Thialf.

De Brabantse vormt samen met Yvonne Nauta, Diane Valkenburg en Marije Joling de Nederlandse afvaardiging in Hamar. Jorien Voorhuis is de reserve.

Nauta plaatste zich bij het kwalificatietoernooi voor de olympische vijf kilometer. Via de geschillencommissie hoopt ze ook nog in aanmerking te komen voor de drie kilometer, waarop ze, na gehinderd te zijn door Linda de Vries, als vierde eindigde op drie honderdsten van een seconde achterstand op Annouk van der Weijden.

Jorien ter Mors, die op de Spelen zal uitkomen bij het shorttrack en op de langebaan, heeft bedankt voor deelname aan het EK. Ook juniore Antoinette de Jong ziet af van haar startrecht.