Lionel Messi heeft donderdag de training hervat bij FC Barcelona. De Argentijnse superster verbleef afgelopen maand in eigen land, om te herstellen van een hamstringblessure.

Messi zette donderdagmiddag voet op Catalaanse bodem en ging vervolgens direct door naar het trainingscomplex van de Spaanse topclub.

De nummer tien van Barcelona kwakkelt al het hele seizoen met blessures. Begin november scheurde Messi een spier in zijn linkerhamstring, waardoor hij onder meer de verloren Champions Leaguewedstrijd tegen Ajax miste. De verwachting toen was dat hij zes tot acht weken zou missen.

De topschutter van de Catalanen verbleef enkele weken in Argentinië om te herstellen. Messi gaat nu in Barcelona verder met het laatste deel van zijn revalidatietraject.

De Spaanse koploper speelt zondag zijn eerste wedstrijd van 2014, thuis tegen Elche. Dat duel komt naar alle waarschijnlijkheid nog te vroeg voor Messi.

Coach Gerardo Martino, die ervoor wil waken dat zijn sterspeler weer van de ene in de andere spierblessure vervalt, hoopt op 11 januari in de topper tegen Atletico Madrid weer optimaal van Messi te kunnen profiteren.

Afellay

Ibrahim Afellay trainde donderdag volledig mee in de eerste oefensessies van het jaar van Barcelona. De 27-jarige middenvelder raakte in november 2012 in de wedstrijd van Nederland tegen Duitsland geblesseerd en speelde daarna geen duel meer.

Eind vorige maand had Afellay ook al een aantal volledige trainingen meegedaan. Het contract van de voormalig PSV'er bij de Catalaanse ploeg loopt nog tot 2015.

Naast Messi sloten ook Neymar, Alexandre Song, Alexis Sánchez en Javier Mascherano donderdag aan bij Barça. Dani Alves ontbrak vanwege ziekte.

Valdés

Doelman Victor Valdés kreeg van de medische staf groen licht om zijn rentree te maken. De 31-jarige Catalaan stond sinds medio november aan de kant vanwege een spierscheuring in de kuit.

Valdés doorstond donderdag de laatste test en kan zondag tegen Elche weer plaatsnemen onder de lat. De Spaanse international werd de afgelopen weken vervangen door José Manuel Pinto.

Valdés miste in totaal acht wedstrijden van Barcelona. Twee daarvan gingen verloren, onder meer in de Champions League tegen Ajax.