Michael van Gerwen is woensdag voor het eerst in zijn carrière wereldkampioen darts geworden. De Nederlander kreeg het na een droomstart in de finale van het WK (PDC) nog lastig met Peter Wright, maar won wel: 7-4.

De Brabander zette zo de kroon op een topjaar. Hij won in 2013 het ene na het andere toernooi, waaronder de lucratieve Premier League Darts en Players Championship Finals.

Van Gerwen, de vierde Nederlandse wereldkampioen, stond vorig jaar ook al in de finale in Alexandra Palace, maar verloor toen van Phil Taylor met 7-4 na een voorsprong van 4-2.

De Nederlander liet er op de eerste dag van 2014 echter geen twijfel over bestaan wie op dit moment de beste darter van de wereld is. Binnen de kortste keren stond Van Gerwen met 3-0 voor in sets. De arme Wright wist niet wat hem overkwam en won maar één van de eerste tien legs.

In de vierde set kreeg de altijd opvallend uitgedoste Wright een aantal kansen om nog een leg te winnen en de Schot pakte een daarvan in de derde leg. Van Gerwen kwam echter zonder enig probleem op 4-0 in sets.

De 24-jarige Brabander had op dat moment een gemiddelde van bijna 104 punten per drie pijlen tegenover ‘slechts’ 95,6 voor zijn tegenstander.

Vernedering

De darter uit Vlijmen had maandag in de halve finale tweevoudig kampioen Adrian Lewis geen set gegund (6-0) en leek in de beginfase van de eindstrijd wederom op weg naar een dergelijke vernedering.

In de vijfde set was Wright echter eindelijk wat van de schrik bekomen. ‘Snakebite’ wist voor het eerst twee legs in één set te winnen en besliste de set met een mooie 130-finish in de vierde leg.

Van Gerwens gemiddelde kroop steeds meer naar die van zijn opponent en hij begon ook meer dubbels te missen. Wright profiteerde, wist ‘Mighty Mike’ voor de eerste keer te breken in de eerste leg van de zesde set en vervolgens de stand naar 4-2 te tillen. 

Van de dominantie van Van Gerwen in de eerste vier sets was geen sprake meer en Wright leek het momentum te hebben. De zevende set werd de meest spannende van het duel en de verliezend finalist van vorig jaar sloeg in de beslissende leg toe met dubbel 8 met zijn laatste pijl: 5-2.

Verzet

Van Gerwen, die in de finale zestien keer 180 gooide, won ook de achtste set en en hoefde daardoor nog maar één set te winnen voor de titel.

Toch wilde Wright niet van opgeven weten. Sets negen en tien gingen naar de 43-jarige nieuwe nummer acht van de wereld: 6-4.

Een set later was Van Gerwen na een elfdarter voor het eerst één leg verwijderd van de eindzege. Wright miste een kans op dubbel 20 voor de set en de Brabander sloeg vervolgens toe met zijn eerste wedstrijdpijl.

Lijstaanvoerder

Van Gerwen is de vierde Nederlander die zich wereldkampioen darts mag noemen en de tweede na Raymond van Barneveld die het lukt bij de bond PDC.

De Hagenees klopte in 2007 Taylor in de WK-finale van de PDC en pakte in 1998, 1999, 2003 en 2005 de titel bij de andere bond BDO. Jelle Klaasen (in 2006) en Christian Kist (2012) waren ook de beste bij het wereldkampioenschap van de BDO.

Van Gerwen, die Wright in 2009 en 2012 ook al versloeg bij het WK, verdiende ruim 300.000 euro met zijn overwinning. Daardoor lost de Nederlander, nu de jongste PDC-wereldkampioen ooit, Taylor af als lijstaanvoerder van de Order of Merit en mag hij zich de nieuwe nummer één van de wereld noemen.

Zestienvoudig wereldkampioen Taylor, dit WK al uitgeschakeld in de tweede ronde, was sinds juni 2008 de aanvoerder van de wereldranglijst.

Lees ook: Engelse kranten lyrisch over 'Dutch destroyer' Van Gerwen

Lees ook: Overzicht: Nederlandse wereldkampioenen darts

Lees ook: Van Gerwen: 'Dit betekent zo veel voor me'

Lees ook: Van Barneveld krijgt wildcard voor Premier League